Zelfstandig wonen
Hulpbehoevende ouderen kunnen zelfstandig blijven wonen, zolang hun woning en omgeving het toelaten. Als dat nodig is kunnen zij hun woning aanpassen. Maar verbetert de woonsituatie daarmee niet genoeg? Dan moeten zij kunnen kiezen uit een aanbod van geschikte woningen of nieuwe, eventueel geclusterde woonzorgvormen voor ouderen.
Woonvormen voor ouderen
Thuishuizen, kangoeroewoningen, mantelzorgwoningen, woongemeenschappen: de afgelopen decennia zijn er tal van woonvormen ontwikkeld voor het zelfstandig thuis wonen en het wonen in een zorginstelling. Door het beleid van langer thuis wonen krijgen deze woonvormen een extra impuls en neemt de behoefte aan een andere invulling van wonen en zorg toe. Welke woonvormen zijn er eigenlijk? Hier vind je een overzicht.
Initiatieven voor ouderen
Aanbieders van wonen, zorg en welzijn spelen met hun aanbod in op de zorgbehoefte van ouderen, zoals mensen met psychische problemen, een fysieke of verstandelijke beperking, dementie of mensen die zich eenzaam voelen. Er is ook een groeiende groep oudere migranten. Steeds vaker zijn er eigen initiatieven om bijvoorbeeld een woongroep te starten of om te vragen naar een ontmoetingsplek.
Langer thuis wonen dankzij ICT en e-health
Steeds meer ICT toepassingen maken het mogelijk om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren. We noemen deze toepassingen: domotica. Met deze domotica kunnen ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dat geldt ook voor
e-health toepassingen voor thuis zoals GPS, valsensoren, leefstijlmonitoring en communicatieplatforms.