Naar hoofdinhoud Naar footer

Tools verhuisbereidheid

Gepubliceerd op: 07-04-2023

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen. Dat willen we allemaal graag. Maar wat als het huishouden te veel wordt? Wat als eenzaamheid optreedt, omdat een partner is overleden? En wat als onverhoopt toch de gezondheid achteruit gaat? Dan kan verhuizen naar een passendere woning een oplossing zijn. Met deze tool bereid je je voor op een gesprek over verhuizen.

Een geschikte woning

Omdat ouderen steeds langer thuis wonen, stijgt de vraag naar geschikte woningen. Een geschikte woning is een woning of woonvorm waarin iemand met een eventuele zorgvraag kan blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan geen drempels, brede deuren, geen  trappen of een traplift. Het kan dus gaan om een aanpassing in het huidige huis, of om een verhuizing. 

Emotionele aspect

Verhuizen gebeurt niet van de één op de andere dag. Verhuizen kan zelfs spannend zijn en vragen oproepen. Waar te beginnen? Wat gebeurt er met alle spullen? Waar naartoe? Daarnaast mag het emotionele aspect niet vergeten worden. Het verlaten van een gezinshuis met veel herinneringen kan een tal aan emoties oproepen. 

Wooncoach

Om iemand voor te bereiden op een aanpassing van de woning of eventuele verhuizing, schakelen veel gemeentes en woningorganisaties steeds vaker een wooncoach in. Een wooncoach is het eerste aanspreekpunt. Hij of zij kijkt samen met de oudere naar de aanpassing of een geschikte woonvorm, die past bij de woonwensen en eventuele zorgvraag. Ook begeleidt de wooncoach de verhuizing en houdt hij of zij rekening met de gevoelens die komen kijken bij een verhuizing. 

Tools verhuisbereidheid

Gebruik onderstaande tools (onderaan deze pagina te vinden bij Downloads) om het gesprek over verhuisbereidheid aan te gaan.

  • Vragen wooncoach: verken (eventueel samen met een naaste) wie je bent en wat je graag wilt in de nabije toekomst als het om passend wonen gaat.
  • Flyer een berichtje van de wooncoach: in deze download staat een voorbeeld van een bericht van een wooncoach. 

De tools zijn tot stand gekomen vanuit het Rapport 'langer thuis, verhuisbereidheid onder ouderen', geschreven door Seline Noteboom voor een afstudeeronderzoek. Seline Noteboom sprak met ouderen, gemeentes en woningcorporaties om tot een product te komen waarmee niet alleen de zichtbaarheid van wooncoaches werd vergroot, maar er ook op maatschappelijk niveau een tool ontstond voor het bevorderen van zo lang mogelijk zelfstandig thuiswonen. Het volledige rapport is beschikbaar bij Downloads. 

Meer informatie

Voor meer informatie of bij eventuele vragen, kan er contact worden opgenomen met Lian Stouthard.

Downloads

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Taal

Nederlands

Auteur

Seline Noteboom

Prijs

Gratis