Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorbereiden op de toekomst

Na verloop van tijd ervaren veel ouderen dat ze de controle over hun leven verliezen. Hoe kunnen zij zorgen dat ze zo lang mogelijk zelf de leiding behouden? Welke stappen kunnen zij nemen om zich voor te bereiden op hun toekomst? Ouderen hebben zelf 7 belangrijke punten beschreven waar ze op moeten letten.

De volgende 7 punten zijn belangrijk als ouderen zich voorbereiden op de toekomst: 

1. Sociaal actief blijven 

Blijf contact onderhouden met uw sociale netwerk en doe mee aan groepsactiviteiten die vaker terugkomen. Deel uw ervaringen met anderen om langdurige contacten op te bouwen en oprechte betrokkenheid te ervaren. 

2. Fysiek actief blijven 

Beweeg! Hierdoor blijf je gezond en kun je langer zelfstandig blijven bewegen. Naast bewegen is een gezonde leefstijl ook belangrijk. Denk hierbij aan gezond eten, matig gebruik van alcohol en niet roken. Het is namelijk beter om problemen met je gezondheid te voorkomen, dan dat je ziek wordt en moet genezen. Je kunt handige tips vinden in de Beweegposter onderaan de pagina bij de ‘Downloads’.  

3. Mentaal actief blijven 

Houd je geheugen actief. Lees boeken, kranten en tijdschriften, maak puzzels of schrijf brieven. 

4. Zorg dat je mee blijft tellen 

Het is voor ieder mens belangrijk om ertoe te doen. Deze wens verdwijnt niet als je ouder wordt. Hoe bereik je dat? Bijvoorbeeld door iets voor een ander te betekenen en waardevol te zijn. Kijk naar wat wel mogelijk is, in plaats van je te richten op wat misschien niet meer lukt. 

5. Voorbereiden op beperkingen 

Denk op tijd na over een aantal belangrijke vragen: 

  • Waar wil ik oud worden? 
  • Wat betekent een nieuwe fase in het leven financieel voor mij? 
  • Welke zorg en ondersteuning is er beschikbaar in mijn omgeving? 
  • Welke acties moet ik nu al nemen of kan ik nu al nemen? 

6. In gesprek gaan over wensen en behoeften 

Denk zelf na over de toekomst, maar deel deze gedachten ook. Bijvoorbeeld met familie, vrienden en zorgverleners, zoals de huisarts. De hulpmiddelen hieronder zijn ontwikkeld om dit onderwerp extra aandacht te geven.  

7. Gebruik maken van technologie 

Blijf bij! Zorg ervoor dat kansen in technologie niet te ver van je vandaan blijven. Met bijvoorbeeld WhatsApp, FaceTime, Skype of Facebook kun je op afstand contact houden met anderen. Makers van beleid kunnen ook helpen.  

Zorg dat ouderen kennismaken met technologie en hiervan gebruik kunnen maken. Dit moet niet te moeilijk of te duur zijn.  

Het is belangrijk dat ouderen zelf met de punten hierboven aan het werk gaan. Dit kan met steun van overheden, zorginstellingen en woningstichtingen. 

Meer lezen

Downloads