Naar hoofdinhoud Naar footer

Beweegtips voor elke dag

Bewegen is goed voor je, maar hoe doe je dat? BeterOud geeft tips om elke dag meer te bewegen.

In de buurt  

Wil je meer bewegen in je eigen buurt? Er is altijd iets vinden wat aansluit bij jouw wensen. Je kan bijvoorbeeld: 

 • binnen of buiten sporten; 
 • meedoen aan een mix van activiteiten of juist aan één bepaalde activiteit; 
 • meedoen aan een sociale activiteit of individueel bewegen. 

Waar kun je bewegen? 

Er zijn verschillende plekken in de buurt waar je kunt bewegen. Hieronder staan een aantal van deze plekken opgesomd. 

1. Sportverenigingen  

Sportverenigingen hebben ook steeds meer een alternatief aanbod. Denk hierbij aan:  

 • wandelgroepen of nordic walking  
 • walking football/wandelvoetbal  
 • dynamic tennis  
 • gymnastiek (bijvoorbeeld masters trendweken voor 45- of 70-plussers)  
 • jeu de boules, koersbal  

2. Plaatselijke organisaties in welzijn 

Organisaties in welzijn organiseren specifieke lessen voor ouderen om te bewegen. Bijvoorbeeld Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO). Op welke manier wordt dit gedaan? Bijvoorbeeld door gymnastiek, (volks)dans, zitdans of een mix van oefeningen en spel.  

3. Zwembaden en sportscholen 

Bij zwembaden en sportscholen heb je de mogelijkheid om vrij te bewegen. Maar je hebt hier ook een begeleid aanbod. Dit niveau is ook geschikt voor ouderen. 

4. Fysiotherapeut 

Een fysiotherapeut helpt je eigenlijk alleen als je specifieke begeleiding nodig hebt. Maar zij kunnen ook helpen als je bang bent om te vallen. Ook kunnen zij advies geven over activiteiten als je problemen ervaart bij bewegen. 

5. Oefentherapeut 

De oefentherapeut helpt je om een gezonde houding aan te leren en beter en soepel te bewegen. De therapie richt zich op het stimuleren tot bewegen, het op een goede manier van bewegen en afhankelijk van de hulpvraag ook op valpreventie.

6. Buurtsportcoaches  

Buurtsportcoaches zorgen ervoor dat iedereen kan bewegen en sporten in de eigen omgeving.  

Vind een beweegactiviteit in jouw buurt 

Kijk op de website van je gemeente of in de gemeentegids voor contactgegevens. In de plaatselijke krant en de regionale krant vind je ook regelmatig informatie over activiteiten in de buurt voor beweging.  

 • Tip: Op Google vind je een snel overzicht van activiteiten. Zoek op een gewenste activiteit en je woonplaats. Bijvoorbeeld: ‘wandelen Utrecht’.  
 • Tip: Weet je niet zeker of iets bij je past? Je kunt meestal gratis een keer een les of een dag iets proberen. Daarbij kun je soms ook iemand meenemen.  

Beweegoefeningen voor thuis  

Onderaan de pagina vind je bij Downloads ‘De Beweegposter’. Op De Beweegposter staan oefeningen die je thuis kunt uitvoeren. Hierdoor leer je meer en beter te bewegen.  

Huishouden  

Ook simpele klussen in het huishouden helpen om meer te bewegen. Niet al deze klussen vragen evenveel beweging en energie. De MET-waarde laat zien hoeveel energie je bij welke activiteit gebruikt. ‘MET’ staat voor Metabolic Equivalent of Task. Onderaan de pagina vind je bij Downloads een plaatje met MET-waarden. Dit gaat over een aantal klussen in het huishouden, zoals stofzuigen of strijken. 

Fietsen  

Fietsen kan op veel manieren. Je kan toerfietsen, wielrennen, mountainbiken, fietsen op een tandem en nog meer. Hierin kan je kiezen om alleen te fietsen of in groepen. Hieronder vind je een paar handige websites waar je bijvoorbeeld fietsroutes kunt vinden: 

Wandelen  

Wandelen kan op veel manieren en in veel vormen. Krijg inspiratie door naar de websites hieronder te gaan. Hier vind je meer informatie over wandelen:  

Interesse om wandeltrainer te worden? De Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) leidt wandeltrainers op om groepen te begeleiden.  

Tuinieren  

Actief buiten bezig zijn en ook nog eens resultaat van je werk zien. Tuinieren is een dankbare activiteit waarin je beweegt. Interessante websites:  

 • Vereniging ‘Groei & Bloei’, op Groei.nl. Dit is een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren.   
 • Op Buitenleven.nl vind je een overzicht van alle onderdelen van tuinieren.  

Dansen  

Je kunt ook meer bewegen door te gaan dansen. Op deze manier beweeg je genoeg. Ook geeft het plezier en je leert nieuwe mensen kennen. Bij het dansen is er aandacht voor je conditie, het evenwicht en je wordt bewust van je lichaam.  

Er zijn veel mogelijkheden om te gaan dansen. Bijvoorbeeld bij dansscholen of in sommige verzorgingshuizen. Ook zijn er nieuwe ideeën die zich juist op een speciale dansstijl richten. Of ideeën die speciaal voor mensen met Parkinson zijn opgericht.  

Dansen in de buurt  

Ben je benieuwd wat er bij jou in de buurt te doen is? Kijk bij de dansscholen naar het aanbod. Ook kan je kijken bij het Centrum voor de Kunsten of op Google zoeken naar dansen en bewegen in jouw woonplaats. Hieronder vind je inspiratie van een aantal dansideeën voor ouderen:  

 • Granny HipHop crew: Deelnemers tussen de 60-90 jaar leren in twaalf weken te dansen op hiphop. De lessen Granny Hiphop worden gegeven in het verzorgingshuis. Meer informatie: The Granny HipHop Crew op Facebook  
 • Stichting Dance Connects: Moderne dansles voor iedereen van 60 jaar en ouder, met fantasie en creativiteit. Meer informatie: www.danceconnects.nl/  

Minder zitten: kom in beweging!  

We zitten best wel veel. We doen dan heel gewone dingen: tv kijken, eten, de krant lezen, skypen en gamen. Maar bijvoorbeeld ook autorijden. Heb je al een keer bijgehouden hoeveel uur je elke dag zit? Je kunt proberen om minder te zitten of te liggen en af en toe iets anders doen. Hieronder vind je een aantal tips en je kunt er zelf misschien ook wel een paar bedenken.

 • Wissel lezen en klussen in het huishouden af. Probeer dit over de dag te verspreiden, want niet alles hoeft in één keer af. Op deze manier wissel je af tussen zitten, lopen of iets doen.
 • Kijk alleen TV als een programma je echt interesseert.  
 • Bel je iemand? Dat kan ook als je staat of als je loopt. En in plaats van de buurvrouw bellen, kan je er ook even langslopen.  
 • Schilderen of handwerken als hobby is leuk. Maar voor je het weet zit je toch wel lang en vaak in dezelfde houding. Voor inspiratie kan het ook goed zijn om tussendoor naar buiten te gaan.

Downloads

Deel deze pagina via: