Naar hoofdinhoud Naar footer

Contact of vragen?

Lian Stouthard
Onderzoeker bij Vilans

Neem contact op

Eigen regie en zelfstandig wonen

Gepubliceerd op: 07-06-2024

Ouderen die hulp nodig hebben, kunnen zelfstandig blijven wonen. Zolang hun woning en omgeving het toestaan. Wanneer het nodig is, kunnen zij hun woning aanpassen. Maar verbetert de woonsituatie daarmee niet genoeg? Dan moeten zij kunnen kiezen uit een aanbod van geschikte woningen of nieuwe woonzorgvormen voor ouderen. Bijvoorbeeld een gebouw waar meerdere ouderen bij elkaar wonen.

Woonvormen voor ouderen  

De laatste tientallen jaren zijn er veel woonvormen ontwikkeld voor zelfstandig thuis wonen en het wonen in een zorginstelling. Voorbeelden zijn thuishuizen, kangoeroewoningen, mantelzorgwoningen en woongemeenschappen. Door het beleid van langer thuis wonen, worden deze woonvormen extra gestimuleerd. Daardoor groeit de behoefte aan een andere invulling van wonen en zorg.  

Veiligheid  

Om langer zelfstandig te wonen, is het belangrijk om te denken aan de veiligheid van de woning. In de uitgebreide infographic vind je meer informatie hoe je per kamer veilige maatregelen kunt nemen. 

Gezonde woonomgeving  

Wanneer iemand in een groene omgeving leeft, dan is dit goed voor de gezondheid en het welzijn. Ook in de ouderenzorg is steeds meer aandacht voor meer beweging. Daarom stimuleert de ouderenzorg cliënten om naar buiten te gaan. 

Mobiliteit  

Wanneer je ouder wordt, zorgt mobiliteit ervoor dat je beter voor jezelf kunt zorgen. Ouderen kunnen daardoor langer thuis blijven wonen. Onder de thema-pagina 'Preventie' vind je het onderdeel 'Mobiliteit'. Hier lees je waarom het belangrijk is om mobiel te blijven. Ook vind je er tips en hulpmiddelen die helpen om op hogere leeftijd mobiel te zijn. En een aantal links naar andere handige sites.  

Dementie  

Op de site van Zorg voor Beter vind je veel informatie over verpleging, verzorging, zorg thuis en eerstelijnszorg. Eén van de onderwerpen is dementie. Bekijk en download bijvoorbeeld de toolkit 'Dementievriendelijk ontwerpen'. Deze hulpmiddelen helpen je een gezonde woonomgeving te maken voor mensen met dementie.  

Kleinschalig woningproject starten?  

Ben je 55 jaar of ouder en heb je wel eens nagedacht met wie en waar je oud wilt worden? Bijvoorbeeld met vrienden of met mensen die hetzelfde als jij denken? In een verbouwde boerderij of woonhofje? Dichtbij familie en in uw vertrouwde omgeving? Bekijk dan de mogelijkheden om een kleinschalig woningcomplex te realiseren. Dit staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.  

Ben jij een sociale ondernemer die vastgoed ontwikkelt? En wil je helpen om de moeilijke vraagstukken rondom woningen op te lossen? En wil je dit speciaal doen voor (kwetsbare) mensen van 55 jaar en ouder? Bekijk dan de mogelijkheden om voor een kleine groep een woningproject te beginnen. Je vindt meer informatie op de website van Volkshuisvesting Nederland

Meer informatie