Naar hoofdinhoud Naar footer

Corona en ouderen

Gepubliceerd op: 25-03-2022

De coronacrisis liet zien dat verschillende onderwerpen binnen de ouderenzorg erg belangrijk zijn. Op deze pagina vindt u een verzameling van tips, producten en ideeën. De inhoud van deze pagina is afkomstig van de regionale ouderennetwerken en is belangrijk voor ouderen en voor professionals binnen welzijn, wonen en zorg.

Zingeving tijdens corona  

Wat maakt het leven echt de moeite waard? Dat is een vraag die in coronatijd nog meer naar voren kwam. Mensen moeten met zichzelf leren omgaan. Ze zoeken andere activiteiten en hebben veel meer tijd om terug te kijken op dingen. We verzamelden tips om daarmee om te gaan.  

Levensvragen  

Veel mensen in Nederland maakten zich grote zorgen over de risico’s en gevolgen van het coronavirus. Opeens beseften we dat gezondheid belangrijk is, maar dat we niet altijd gezond zijn. Levensvragen kunnen belangrijk worden wanneer je te maken krijgt met een grote gebeurtenis in je leven. Dit komt doordat er opeens een onzekere toekomst is. Of doordat iemand zich kwetsbaar voelt, of erg alleen. Geestelijk verzorgers geven hierin ondersteuning, aan alle mensen thuis en binnen instellingen.  

Verhalen van ouderen  

Je leest hier de verschillende ervaringen van ouderen uit de regionale netwerken. En de enorme uitdagingen waar zij voor staan. Ook gaan jong en oud met elkaar in gesprek binnen het initiatief Coronaspondentie, van het netwerk Genero. Dit doen ze helemaal coronaproof.  

Bezoek verpleeghuis  

Zorgorganisaties bedachten veel verschillende vormen van bezoek. Voorbeelden zijn bezoekhuisjes, een kletstent en quarantainers. Dit gebeurde nadat familie niet meer welkom was in verpleeghuizen. Een aantal mooie voorbeelden op een rij.  

Contact met familie  

Hoe houd je contact met mensen in zorginstellingen als je niet meer op bezoek mag? Of met mensen thuis? Ook hier zijn veel voorbeelden van beschikbaar. Zo vroeg LOC Cliëntenraden om voorbeelden te delen. En Dementie Academie ontwikkelde tips voor mantelzorgers van mensen met dementie.  

Hulp voor ouderen  

Er zijn veel ideeën om ouderen te helpen. KBO Limburg onderzocht bijvoorbeeld hoe creatief de afdelingen waren. En Vitis Welzijn bouwde in het Westland heel snel een nieuwe dienst op: Vitis belmaatjes.  

Informatie over coronavirus  

Er wordt veel verteld over het coronavirus. Maar waar vind je informatie wanneer je zelf corona hebt. Wat moet je in die situatie doen of wat als je vermoed dat je het hebt? Wanneer is het bijvoorbeeld voor ouderen verstandig om naar de huisarts te gaan?  

Revalidatie na corona  

Herstellen van het coronavirus heeft tijd nodig. Bekijk video's over de verschillende fasen van herstel en tips voor de revalidatie. Wat houdt een revalidatie in? Door revalidatie leer je zelfstandiger te leven met een ziekte, beperking of aangeboren aandoening. Revalideren kan ook betekenen dat je (sneller) herstelt. Bijvoorbeeld na een ongeluk of een operatie. 

Proactieve zorgplanning  

Denk je wel eens na over de situatie dat je gezondheid minder wordt? En aan welke zorg en ondersteuning je dan behoefte hebt? Vooral in coronatijd was dat een belangrijk punt om op te letten. Wat kun je bespreken? 

Palliatieve zorg  

Palliatieve zorg is zorg voor mensen die niet meer beter worden. Genero heeft hier bijvoorbeeld bijzondere aandacht voor. Zo wordt in de rubriek 'De vraag aan...' antwoord gegeven op vragen van ouderen. Deze vragen gaan over palliatieve zorg.   

​Landelijke initiatieven  

Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid. Het Platform ‘Eén tegen Eenzaamheid’ geeft tips en zet een aantal mooie voorbeelden op een rij.

Downloads