Naar hoofdinhoud Naar footer

Coronacrisis zorgt voor verplichte oefening in ouder worden

De Raad van Ouderen publiceerde recent een advies over zingeving. Auteur Elisabeth van Oostrum reflecteert op de aanbevelingen uit het rapport, in het licht van de coronacrisis.

“Ons recente advies over zingeving heeft ineens veel meer urgentie gekregen”, signaleert Elisabeth. “Zingeving is een actueel thema geworden. We worden allemaal teruggeworpen op onszelf, moeten zelf onze bezigheden zoeken en hebben veel meer tijd voor reflectie.

Wat is zinvol?

Onze actieradius is kleiner en onze contacten hebben een andere vorm en inhoud gekregen. Gesprekken hebben nu vaker een andere dimensie. We vragen ons noodgedwongen veel meer af wat zinvol in ons leven. We denken veel meer na over onze laatste levensfase en vragen ons af of alles wat kan ook wenselijk is.

Kortom: corona zorgt voor een ongevraagde spoedcursus in het ouder worden. Ik hoop dat de goede elementen van deze periode ook na de crisis een vertrouwd deel van ons leven blijven. Ze kunnen immers een goede voorbereiding zijn op waardig ouder worden.”

Adviesrapport Raad van Ouderen

In het rapport staan 12 adviezen over hoe je zingevingsvragen en -activiteiten laagdrempeliger en toegankelijk kunt maken, zodat ouderen zich daadwerkelijk minder eenzaam voelen.

Lees de adviezen

Deel deze pagina via: