Naar hoofdinhoud Naar footer

Start een innovatieve woonvorm met Stimuleringsregeling Wonen en Zorg

Partners Marja Takens en Bert Pathuis zijn initiatiefnemers van 'Huis te Zeijen'. Een nieuwe woonvorm op hun eigen erf voor senioren om zo lang mogelijk en gezond mogelijk zelfstandig te wonen. De boerderij wordt omgezet naar een ontmoetingscentrum, waar ook 8 zorglogies worden gebouwd. "Het unieke aan ons project is dat we hier zelf ook wonen".

De boerderij ligt midden in het groen, waardoor de bewoners actief kunnen blijven. Denk aan wandelen en fietsen in de omgeving. Er komt in de boerderij een zorg-steunpunt, ook voor de dorpelingen die tijdelijke verzorging nodig hebben. Er is ruimte voor een groentetuin en in het weiland kunnen eventueel boerderijdieren komen. Marja en Bert hebben al veel bedacht en zijn het niet altijd met elkaar eens. Maar dankzij de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg en de gedeelde visie realiseren zij deze innovatieve woonvorm.

Gedeelde visie mogelijk dankzij SWZ

Bert en Marja hebben de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg gebruikt om de haalbaarheid van hun visie te toetsen. De visie een perfecte en veilige woonplek voor mensen die anticiperen op de toekomst. Denk aan kwalitatief goede en lokale zorg, zoals ondersteuning in het krijgen van de juiste zorg van onder andere de gemeente. 

Toen bleek dat het haalbaar was, hebben zij ondersteuning gekregen in de vorm van een plan-ontwikkeling-lening. Hierdoor konden zij op basis van hun bestemmingsplan een omgevingsvergunning krijgen. Marja: "ik denk eerlijk gezegd dat we het zonder die ondersteuning heel moeilijk zouden hebben gehad om de plannen te realiseren". 

Bekijk de video over Huis te Zeijen

YouTube video thumbnail

Ook particulieren maken gebruik van subsidie 

Buitengewoon is het initiatief van een groep 55-plussers die gebruik hebben gemaakt van de SWZ. Samen met Brainport Smart District realiseren zij 15 levensloopbestendige, duurzame woningen met gemeenschappelijke ruimtes. Naast de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg maakten zij ook gebruik van Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO)

Bekijk de video over Buitengewoon

YouTube video thumbnail

Stimurelingsregeling Wonen en Zorg 

Heb je ook een innovatief idee voor een woonvorm? Als particulier of sociale ondernemer/initiatiefnemer van kleinschalige woonvormen voor 55-plussers kan je gebruik maken van de subsidieregeling Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). De SWZ helpt je op weg. Meer over informatie over de SWZ lees je op de website van RVO.

Lees meer

Deel deze pagina via: