Naar hoofdinhoud Naar footer

Sociaal werk moet zichtbaarder worden

Mensen worden steeds ouder. Zo is in 2040 is een kwart van de Nederlanders 65 jaar of ouder. Die prognose van het CBS betekent meer druk op de zorg. En dat terwijl er nu al een tekort aan personeel is. De oplossing? Meer sociale zorg en ondersteuning in de wijken, met een cruciale rol voor sociaal werkers. Hoe dat eruit kan zien, liet Sociaal Werk Nederland begin november zien aan een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tijdens een werkbezoek in een Veghels klooster.

Een plek voor jong én oud

In het hart van Veghel ligt een klooster met een enorm terrein eromheen. Hier verrijst straks de woonwijk van de toekomst: LeefGoed. Een plek voor jong en oud, arm en rijk, met veel aandacht voor sociale verbinding. In de voormalige eetzaal van het klooster komt een ontmoetingsruimte voor de wijk. Hier kan iedereen de hele dag in- en uitlopen voor koffie en een praatje. En samen met sociaal werkers en anderen organiseren bewoners er straks creatieve en sportieve activiteiten. Het idee van LeefGoed? Dat de buurt omziet naar elkaar en samen, met ondersteuning van welzijnsorganisaties, ervoor zorgt dat ouderen vitaal oud worden in hun eigen buurt.

Gezondheid bevorderen

“Sociaal werkers zijn de voelsprieten in een buurt en weten wat er nodig is”, zegt Truus van Tiggelen, senior adviseur bij Sociaal Werk Nederland. “Met individuele begeleiding én collectieve activiteiten zorgen ze ervoor dat mensen méédoen in de samenleving. Dat ze zingeving ervaren en sociaal contact hebben. Zo voorkom je eenzaamheid en kun je in een vroeg stadium signaleren of mensen ergens in vastlopen. Dat scheelt ontzettend veel doorverwijzingen naar de zorg. De kracht van hun werkwijze is dat ze kijken naar hoe ze iemands gezondheid kunnen bevorderen. Bij de overheid en zorg merk ik dat er vooral vanuit ziekte geredeneerd wordt, terwijl je ziekte juist wilt voorkomen. Project LeefGoed in Veghel is een goed voorbeeld van hoe het anders kan. Hier versterken partners in de zorg, welzijn, wonen, werken en leren elkaar door intensief samen te werken.”

Wil jij meer weten over het werkbezoek of over de woonwijk LeefGoed? Lees dan het hele nieuwsbericht van Sociaal Werk Nederland.

Deel deze pagina via: