Naar hoofdinhoud Naar footer

Mevrouw Smeets zoekt een woning

‘Ik zoek een woning in mijn buurt. Geen appartement hoor. Daar hou ik niet van. Heb je tips voor me?’ Met deze vraag belde mevrouw Smeets uit Limburg mij op. Ze zag op de site van ZorgSaamWonen mooie voorbeelden van woonvormen en zoekt een andere woning die meer toekomstbestendig is. Lees het verhaal over mevrouw Smeets, opgetekend door Yvonne Witter, adviseur en initiatiefnemer ZorgSaamWonen.

Vragen over wonen

Regelmatig krijg ik vergelijkbare vragen van ouderen of van hun kinderen. Soms zit er haast bij, meestal niet. De ene oudere oriënteert zich op een seniorenwoning in dezelfde wijk, de ander wil dichter bij familie wonen. De één heeft een huurwoning, de ander een koopwoning en wil gaan huren of juist niet. De wensen en mogelijkheden zijn zeer divers. Wat de ouderen en soms ook de kinderen gemeen hebben, is dat ze vrijwel allemaal erg opzien tegen een verhuizing, al zijn er diverse verhuisdiensten voor ouderen. Het afscheid nemen van een woonplek, het regelen en het uitzoeken van spullen maar soms ook de kosten. Ook weten ze vaak niet goed waar ze hun zoektocht moeten beginnen. Met de krapte op de woningmarkt en het tekort aan betaalbare geschikte woningen is het ook niet eenvoudig een andere woning te vinden. ‘Je weet ook niet wat het leven in petto heeft. Nu zijn we nog samen, lekker met zijn tweetjes maar dat kan snel anders zijn. We zijn nu nog fit maar ook dat kan veranderen en daar wil ik op anticiperen voor zover dat kan’, vertelde de Limburgse dame. Daar heeft ze zonder meer gelijk in. Wat heb ik mevrouw Smeets aangeraden?

Ouderenadviseur

In ieder geval heb ik aangeraden om contact op te nemen met de gemeente, welzijnsorganisatie of corporatie. Steeds meer corporaties hebben wooncoaches of verhuisadviseurs in dienst. Soms zijn er ouderenadviseurs die werkzaam zijn bij de gemeente of bij een welzijnsorganisatie. Zij kunnen met ouderen meedenken bij zo’n woonvraag. Ouderenorganisaties werken ook vaak met vrijwillige ouderenadviseurs. Zij helpen bij het oriënteren en weten wat het aanbod in de buurt is of dat er speciale verhuisregelingen bestaan. Diverse gemeenten hebben namelijk -samen met corporaties- regelingen om het doorstromen, het verhuizen naar een andere woning te vergemakkelijken. Zoals de regeling Ouder worden & Prettig Wonen in de gemeenten Haarlem, en omstreken.

Lees meer

Benieuwd naar meer informatie over woonwensen, het aanpassen van de huidige woning en verschillende woonalternatieven? Lees het hele achtergrondartikel van Yvonne op de site van ZorgSaamWonen via deze link.

Deel deze pagina via: