Naar hoofdinhoud Naar footer

Veel steun voor manifest: red buurtinitiatieven

In het manifest 'Gezond ouder worden doe je samen in de buurt' roept initiatiefnemer en hoogleraar gezondheidseconomie Marcel Canoy (werkzaam bij Vilans) de bewindslieden Conny Helder, Karien van Gennip en Hugo de Jonge op om ruimte te maken voor buurtinitiatieven. Dat gebeurt nu te weinig. Het huidige systeem zit zelfs de initiatieven in de weg. Onderteken ook het manifest.

Gezond ouder worden doe je samen in de buurt

Het doorbreken van de systeembarrières gaat verder dan alleen de zorg. Ook initiatieven zoals wonen en sociale zekerheid zijn belangrijke onderwerpen om vitaal ouder te worden. Het manifest is al vele malen ondertekend wat laat zien hoe belangrijk de oproep is. Verschillende partners van BeterOud hebben het manifest ook ondertekend. Lees het volledige manifest 'Gezond ouder worden doe je samen in de buurt'

Het is frustrerend voor burgers en bestuurders die hun hart en ziel er in stoppen en het is schadelijk voor de hulpvragers die niet duurzaam geholpen kunnen worden.

Marcel Canoy, initiatiefnemer en hoogleraar gezondheidseconomie

Steun buurtinitiatieven

Buurtinitiatieven is een veel besproken onderwerp in de samenleving. Het gaat verder dan zo lang mogelijk thuis wonen. Het ondersteunen van buurtinitiatieven leidt namelijk tot meer sociale verbinding en een betere gezondheid voor de inwoners. Dit resulteert tot minder zorgvraag en draagt bij aan een verhoogd gevoel van zingeving. Maar zelfs initiatieven die zich al jaren bewijzen, kunnen niet opschalen. Goede initiatieven moeten support krijgen want het is duidelijk dat het nodig is. Denk aan onder andere personeelstekort, hoge werkdruk en overbelaste mantelzorgers. Het is volgens Marcel Canoy (werkzaam bij Vilans) nu de tijd om door te pakken. Hij vraagt de ministers van Langdurige Zorg en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de handen ineen te slaan en de volgende boodschap te verkondigen:

"Wij Conny Helder, Karien van Gennip en Hugo de Jonge steunen lokale initiatieven die onze langdurige zorg en welzijn gaan verbeteren. Alle systeempartijen die deze initiatieven in de weg staan, mogen dat in Den Haag aan ons komen uitleggen. Waar nodig passen we de regels aan. Waarvan akte."

Onderteken het manifest

Het manifest van initiatiefnemer Marcel Canoy is gedeeld op de website van Sociale vraagstukken. Ga naar het manifest 'Gezond ouder worden doe je samen in de buurt'. Onder het artikel geef je met een reactie aan dat je het manifest ondertekent.

Deel deze pagina via: