Naar hoofdinhoud Naar footer

Buurtgenoten vormen met elkaar een Stadsdorp

Buurtgenoten ondersteunen elkaar in een Stadsdorp. In verschillende Stadsdorpen zijn het initiatieven van bewoners om te bevorderen dat ouderen zo lang mogelijk actief, gezond en veilig thuis kunnen blijven wonen. Leden organiseren onderlinge hulp en activiteiten. Er ontstaat een sociaal netwerk en er is minder anonimiteit in de wijk.

Voor wie

  • (oudere) bewoners in de buurten en wijken waar Stadsdorpen actief zijn 

Hoe het werkt

Het Stadsdorp wordt door een bevlogen club trekkers opgezet en onderhouden. Uitganspunt is dat Stadsdorpen mensen verenigen in hun eigen woonomgeving. Omdat ieder stadsdorp zich ontwikkelt naar de aard van de buurt en de initiatiefnemers, is de verscheidenheid groot. Sommige stadsdorpen kiezen ervoor rechtspersoon te worden, waarmee ze financiën kunnen beheren, lidmaatschapsgeld kunnen innen en subsidies kunnen aanvragen. Er bestaan geen blauwdrukken omdat de nadruk ligt op het ontwikkelingsproces.

Wat het oplevert

In Amsterdam en omstreken zijn inmiddels al meer dan twintig Stadsdorpen. Door de directe ondersteuning is er minder kans op eenzaamheid en is de verwachting dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Ook is er de kans dat er minder beroep wordt gedaan op formele zorg, wat de kans op zorgkosten verkleint. Professionals hebben een duidelijk aanspreekpunt in de buurt of wijk.

Deze zaken moeten nog systematisch geëvalueerd worden. Al zijn er veel signalen van een grotere sociale verbondenheid en minder anonimiteit.

Meer informatie

Deel deze pagina via: