Naar hoofdinhoud Naar footer

Samenwerken met en voor mantelzorgers: verder in samenwerking

Gepubliceerd op: 27-09-2022

Mantelzorg. Mooi om te doen, maar het is soms erg lastig om in balans te blijven. Daarom hebben Movisie en Vilans de afgelopen 3 jaar gewerkt aan het programma ‘In voor mantelzorg-thuis’, met verschillende mantelzorgers, professionals en beleidsmakers.

Waarom is goede samenwerking met en voor mantelzorgers erg belangrijk? Dat komt doordat steeds meer ouderen langer thuis wonen. Zij krijgen daar hulp en ondersteuning van familie, vrienden en buren. Deze mantelzorgers willen dat graag goed doen en deze zorg blijven geven. Maar hoe zorg je dat dit lukt? Wat is hiervoor nodig? 

Experimenteren  

Meerdere praktijken gingen experimenteren. Zij hebben verschillende acties getest om de samenwerking met mantelzorgers te verbeteren. De ene praktijk ging aan het werk met een gezamenlijke 10-minuten-check. Een andere praktijk werkte aan de samenwerking tussen professionals. Er werd getoond hoe je gebruik kon maken van respijtzorg. Dit is zorg waarbij iemand voor een bepaalde tijd de zorg overneemt van de mantelzorger.  

Een derde praktijk zette de samenwerking tussen organisaties centraal. De praktijk maakte samen een sociale kaart. Dit is een overzicht van organisaties en instanties in het sociaal domein. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, wonen en inkomen. Alle testen hadden meteen een positieve invloed op de samenwerking met en voor mantelzorgers. 

Aan de slag  

Samenwerken moet je dóen! Dat is misschien wel het belangrijkste wat de mensen en organisaties van het programma hebben geleerd. Dus, begin. Hoe klein je actie ook is, het levert altijd wat op.  

In de publicatie lees je meer over de resultaten van het programma. Dit eindrapport vind je onderaan de pagina bij Downloads. Ze staan stil bij de lessen die geleerd zijn en de lokale effecten. Laat deze publicatie daarom vooral helpen om ook in jouw praktijk dat begin te maken! 

Lees de publicatie  

Lees onderaan deze pagina de publicatie: ‘Verder in samenwerking’. Meer informatie vind je ook op de website van Movisie

Downloads

Deel deze pagina via: