Naar hoofdinhoud

Samenwerken met en voor mantelzorgers: verder in samenwerking

Mantelzorg. Mooi om te doen, maar het is soms een kunst om in balans te blijven. Steeds meer ouderen wonen langer thuis. Zij krijgen daar hulp en ondersteuning van familie, vrienden en buren. Die willen dat graag goed doen en deze zorg blijven bieden. Hiervoor is goede samenwerking met en voor mantelzorgers essentieel. Maar hoe zorg je dat dit lukt? Wat is ervoor nodig? De afgelopen drie jaar hebben Movisie en Vilans gewerkt aan het programma 'In voor mantelzorg-thuis'.

Experimenteren

Mantelzorgers, professionals en beleidsmakers hebben samen met Movisie gewerkt aan een betere samenwerking met en voor mantelzorgers. Zij zijn gaan experimenteren met verbeteracties. Zo introduceerde de ene praktijk een gezamenlijke 10-minuten check om zo de samenwerking met mantelzorgers te verbeteren. Een andere werkte aan samenwerking tussen professionals en bracht met elkaar de route naar respijtzorg in beeld. Een derde zette de samenwerking tussen organisaties centraal en maakte gezamenlijk een sociale kaart. Alle experimenten hadden meteen effect op de samenwerking met en voor mantelzorgers.

Aan de slag

Want dat is misschien wel het belangrijkste dat ze hebben geleerd. Samenwerken moet je dóen! Dus, begin. Hoe klein je actie ook is, het levert altijd wat op. In de publicatie lees je meer over de opbrengsten van het programma, staan ze stil bij de geleerde lessen en de lokale effecten. Laat deze publicatie je daarom vooral inspireren om ook in jouw praktijk dat begin te maken!

Lees de publicatie

Lees onderaan deze pagina de publicatie. Meer informatie vind je ook op website van Movisie.

Publicatiedatum

27-09-2022

Downloads

Deel via

Soort

Onderzoeksrapport