Toon zoekbalkToon menu

Participatie

Zo beslis je samen met ouderen in coronatijd 13/05/2020

Coronatijd. De overheid en de gezondheidszorg hebben strakke richtlijnen wat wel en niet kan bij besmetting met corona. Valt er dan voor ouderen helemaal niets meer te kiezen? Integendeel. Juist nu is het belangrijk om met hen samen te beslissen.

Zorg aan laten sluiten bij wens van ouderen

Vilans ontwikkelde eerder een 6 stappenmodel met informatie over het proces van samen beslissen bij kwetsbare ouderen. Dat model is nu verder uitgewerkt voor de coronacrisis. Om, binnen de beperktere mogelijkheden, de zorg toch zo goed aan te laten sluiten bij de wensen van ouderen zelf.

6 stappen om bewuste keuze te maken

De 6 stappen beschrijven waar je aandacht aan moet besteden en de handige hulpzinnen bij iedere stap geven aan hoe je dat concreet kunt doen.
 
Bekijk het 6 stappen-model

Het model geeft verder een overzicht van keuzemogelijkheden die ouderen hebben, zoals thuis behandeld worden, in een verpleeghuis of in een ziekenhuis. Zo kunnen ouderen een bewuste keuze maken.

Thuiswonende ouderen

Het model, dat vooral handig is voor zorgverleners voor thuiswonende ouderen met en zonder multimorbiditeit, bevat ook voorbeeldvragen die je in acute situaties kunt stellen, bijvoorbeeld als de toestand van een cliënt snel verslechtert en er geen gelegenheid is het hele model te doorlopen.

Meer informatie 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]