Naar hoofdinhoud

Brochure 'Sterk sociaal werk voor ouderen'

Dat Nederland vergrijst is oud nieuws. En dat die vergrijzing ons miljarden kost als we niet veel meer aan preventie doen is ook niet echt een primeur. Te weinig mensen weten echter dat sociaal werk een cruciale bijdrage kan leveren aan betaalbare oplossingen voor het welzijn van ouderen. Tien redenen waarom het goed is om sociaal werkers structureel in te schakelen voor toekomstbestendige ouderenzorg staan in de brochure 'Sterk sociaal werk voor ouderen'.

10 redenen om te kiezen voor sociaal werkers

 • Sociaal werkers zijn een zorg minder.
 • Sociaal werkers doen meer voor minder geld.
 • Sociaal werkers benutten de kracht van vrijwilligers.
 • Sociaal werkers versterken de vitaliteit van senioren.
 • Sociaal werkers zijn vakmensen.
 • Sociaal werkers vergroten de zelfredzaamheid van de buurt.
 • Sociaal werkers hebben lef en weten van aanpakken.
 • Sociaal werkers zijn meesters in het verbinden.
 • Sociaal werkers verrijken sociale wijkteams.
 • Sociaal werkers besparen de gemeenschap miljoenen.

Kwart van de senioren zonder netwerk

De brochure is actueler dan ooit. Inmiddels is de participatiesamenleving immers geen Haags plan meer, maar in veel gemeenten de soms weerbarstige werkelijkheid. Want dat mensen met hulp vanuit hun netwerk langer thuis kunnen blijven wonen is weliswaar een aansprekende gedachte, maar een kwart van de senioren hééft helemaal geen netwerk, zo blijkt uit onderzoek van de ANBO. 

Geen wonder dus dat 95% van de Nederlanders vindt dat vroege signalering van eenzaamheid, ondervoeding en dementie grote prioriteit moet krijgen. Dat blijkt uit een recente studie van het Nationaal Ouderenfonds. Thuiszorg en huisartsen zouden daarin het voortouw moeten nemen. Ouderenfondsdirecteur Corina Gielbert: 'Hoe eerder een probleem wordt ontdekt, hoe beter het is te behandelen.'

Eenzaamheid 'behandelen'

Maar hoe 'behandel' je eenzaamheid? En hoe kun je het voorkomen? Dat is toch meer iets voor sociaal werkers dan voor thuiszorgmedewerkers en huisartsen. Sociaal werkers weten immers hoe je mensen kunt activeren, ze kennen de sociale kaart en zijn gewend om samen te werken met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties, gemeenten én vrijwilligers.

Huisartsen onderkennen dat ook. ‘De knowhow en de inzet van de ouderenadviseur, met zijn brede blik op de verschillende levensdomeinen, hebben grote toegevoegde waarde voor zorgverleners. Het matigt onze natuurlijke ‘zorgreflex’, leert ons meer te denken in ‘versterking van de eigen kracht’ en levert zodoende de burger ook echt meer kwaliteit van leven op,’ aldus huisarts Jan Roffelsen in de brochure Sterk sociaal werk voor ouderen (zie Downloads).

Ook interessant

 • Bekijk ook de tekening 'Sociale basis versterken voor ouderen' van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (zie Downloads)

Downloads