Naar hoofdinhoud Naar footer

4 keer innovatieve dagactiviteiten

Gepubliceerd op: 28-11-2018

Dingen blijven doen die toen en nu belangrijk zijn. Voor veel ouderen zijn dagactiviteiten een goede manier om zin te blijven geven aan hun leven. In Nederland zijn tal van mooie initiatieven genomen om dagactiviteiten met verschillende partners inhoud te geven, dichtbij en met ouderen.

BeterOud wil laten zien welke vernieuwende concepten er zijn voor dagactiviteiten voor ouderen. Daarvoor maakten we een aantal korte video’s om professionals en beleidsmakers te inspireren en te motiveren om (met elkaar) aan de slag te gaan. De eigen wensen en mogelijkheden van ouderen staan centraal. Bekijk de verschillende video's.

Voetballen in Haarlem

Bij sportclub Onze Gezellen in Haarlem komen ouderen uit de wijk wekelijks bij elkaar om te voetballen en voor andere beweegactiviteiten. 'Sporten is leuk en daarom heb ik het gedaan’, zegt een deelnemer.

YouTube video thumbnail

Ontmoetingskamer in Tilburg

In ontmoetingskamer Vergeet-me-niet in Tilburg nemen oudere mensen met geheugenproblemen enkele malen per week deel aan activiteiten, van koffie drinken tot spelletjes en naar het winkelcentrum gaan.

YouTube video thumbnail

Samen koken in Arnhem

Ouderen en jongeren komen in Arnhem iedere week bij elkaar om samen te koken. Het uitgangspunt: wat kan iemand en hoe kun je hen helpen dat ze dat thuis ook blijven doen. Een oudere: ‘Ik verlang iedere week naar de woensdag.‘

YouTube video thumbnail

Theater voor ouderen door ouderen in Eindhoven

Wat bij dit project bijzonder is: het theater werd benaderd door 90-jarige speelster Marianne: of we niet een project konden organiseren, zodat zij ‘iets voor die oude mensen’ zou kunnen gaan doen.

Dat was het begin van een nieuw projectplan Neuzen; Een muzikaal improvisatieprogramma door vitale ouderen, voor en met dementerende ouderen.

YouTube video thumbnail

Meer inspirerende voorbeelden

Eerder beschreven we ook al enkele voorbeelden van dagbesteding. Zoals een rockband, salsa-les en de Verhalenoogst. Ze werden besproken tijdens een bijeenkomst van onze leergemeenschap Innovatie in dagbesteding.

Beweegprojecten voor ouderen

Bewegen naar Elkaar, een project van FNO, Vilans en Kenniscentrum Sport, laat zien hoe beweegprojecten voor ouderen werken. Lees de tips voor professionals en adviezen voor gemeenten hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan:

Deel deze pagina via: