Woonvormen voor ouderen
Het Actiz-Aedes Kenniscentrum Wonen en Zorg (KCZW) zet verschillende woonvormen op een rij.
1. Aanleunwoning
2. Woonzorgcomplex
3. Serviceflat
4. Levensloopbestendige woning
5. Kangoeroewoning
6. Mantelzorgwoning
7. Gemeenschappelijk wonen voor ouderen
8. Gemeenschappelijk wonen met verschillende leeftijden
9. Thuishuis
10. Moderne hofjes
11. Particulier wooninitiatief
12. Gestippeld wonen
13. Harmonicawonen
14. Kleinschalig wonen
Senioren in een aanleunwoning bij een zorginstelling kunnen diensten en zorg afnemen en gebruikmaken van de voorzieningen.
De zelfstandige woningen in een woonzorgcomplex zijn ontworpen met aandacht voor veilig en beschut wonen. Er is een complexgewijs overeengekomen zorg- en servicearrangement en een gemeenschappelijke ruimte.
Een serviceflat is een appartementencomplex voor ouderen, zij kunnen de woningen meestal kopen maar soms ook huren. Bewoners hebben verschillende diensten tot hun beschikking, denk aan een maaltijdservice, een logeerkamer, een ontmoetingsruimte of een klussendienst. Lees meer over deze woonvorm op de website van KCWZ:
Een zelfstandige woning waar iemand in al zijn levensfases in kan wonen heet een levensloopbestendige of levensloopgeschikte woning. Zo’n woning is zo flexibel gebouwd dat aanpassingen eenvoudig te doen zijn.
In een kangoeroewoning wonen ouderen of mensen met een handicap en hun familie bij elkaar. Het zijn aan elkaar gekoppelde, zelfstandige woningen of wooneenheden met een inpandige verbinding.
Een mantelzorgwoning is een verplaatsbare, tijdelijke wooneenheid bij een bestaande woning, vaak in de achtertuin. De zorgvrager woont zelfstandig, maar de mantelzorger is dichtbij. Lees meer op de website van KCWZ en in een publicatie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG):
Mensen kiezen ervoor om met elkaar in één huis te wonen, zonder dat er sprake is van een gezinsverband. De ouderen wonen in zelfstandige woonruimten en delen gemeenschappelijke ruimten. Lees meer over gemeenschappelijk wonen op de website van KCWZ:
Mensen van verschillende leeftijden wonen in zelfstandige woonruimten en delen gemeenschappelijke ruimten.
In een thuishuis, een kleinschalige woonvoorziening, wonen alleenstaande ouderen met ondersteuning van vrijwilligers. Lees over deze woonvorm op de websites van KCWZ en VWS:
Bekijk ook deze film over het Thuishuis:
https://youtu.be/G09Fl69-chc
Wonen rond een beschutte binnenplaats waarbij nieuwe vormen van nabuurschap mogelijk zijn.
- Bekijk het verhaal van de 96-jarige Nora die in een Amsterdamse hofjeswoning woont. https://youtu.be/p6OJHHX1fX8
- Lees meer over het Knarrenhof op de website van KCWZ, een hofje voor ouderen in Zwolle.
Een aantal mensen, bijvoorbeeld een groep vrienden, besluiten om op een woonlocatie in elkaars nabijheid te wonen. Twee verhalen over particuliere wooninitiatieven:
Leden van een woongroep wonen verspreid over een complex: gestippeld wonen.
Leden van een woongroep wonen geclusterd in een complex: harmonicawonen.
Bij deze vorm woont een kleine groep mensen, die intensieve zorg en ondersteuning nodig heeft, met elkaar in een groepswoning. Hierdoor kunnen zij een zo normaal mogelijk leven leiden.