- Heeft u vragen over de computer, e-reader, mobiele telefoon of het internet en komt u er zelf niet uit? Dan kunt u bellen naar de gratis digihulplijn, 0800 – 1508. De ervaren medewerkers helpen u graag.
- U kunt ook langsgaan bij een digitaal informatiepunt van de overheid. Deze informatiepunten bevinden zich vooral in bibliotheken. Vind een informatiepunt bij u in de buurt.
- Woont u in Amsterdam of omgeving? Cybersoek biedt ook hulp bij digitale vragen.
Tips bij digitale zaken
Gepubliceerd op: 24-10-2024
Steeds meer zaken kan of moet u digitaal regelen. Dat is soms best lastig. Vooral wanneer u niet bent opgegroeid met de computer. BeterOud zet een aantal websites op een rij die u kosteloos helpen met het vinden van uw digitale weg.
- Met het programma Klik & Tik van oefenen.nl leert u stap voor stap werken met een computer, tablet of mobiele telefoon. Zaken als 'hoe werkt inloggen', 'hoe verstuur ik een e-mail' en 'hoe scan ik een QR-code' komen aan bod. Om te kunnen oefenen, maakt u eerst op een account aan. Dit houdt in dat u uw e-mailadres opgeeft en een wachtwoord kiest. Dit account kunt u aanmaken op oefenen.nl.
- Steffie legt moeilijke dingen op een makkelijke manier uit. Bijvoorbeeld hoe een computer werkt, hoe u snel kunt internetten en hoe u uw DigiD moet gebruiken. Ga voor meer uitleg naar steffie.nl.
Het online programma Welkom Online laat u uitgebreid kennismaken met de mogelijkheden van internet. Dit online programma bestaat uit de volgende 3 onderdelen:
- Een online lesprogramma dat u helpt stap voor stap vertrouwd te raken met internet.
- Snelle tips: video’s en stappenplannen hoe u bijvoorbeeld foto’s met uw mobiele telefoon maakt en bewerkt.
- Workshops op een locatie waar u onder begeleiding van vrijwilligers samen kunt leren en oefenen.
De DigiHandig-app helpt u in uw eigen tempo een mobiele telefoon te gebruiken. Stap voor stap leert u hoe u dat veilig doet. Kijk voor meer informatie op digihandig.nl.
- Bij het Informatiepunt Digitale Overheid kunt u terecht met vragen over DigiD, toeslagen, gemeentelijke regelingen en andere zaken van de overheid. U vindt deze informatiepunten in bibliotheken. Vind een informatiepunt bij u in de buurt.
- In de cursus Digisterker leert u hoe u de digitale diensten van de overheid kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan diensten van de gemeente, het UWV en de Belastingdienst. Handig, want u kunt steeds meer zaken digitaal regelen, zoals uw AOW aanvragen of uw rijbewijs verlengen. Kijk voor meer informatie op digisterker.nl.
DigiVitaler is een online lesprogramma waarin u leert werken met digitale toepassingen in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan het patiëntenportaal van de huisarts of het ziekenhuis en het videoconsult. Kijk voor meer informatie op digivitaler.nl.
- Bij het Bank Informatiepunt vindt u informatie over manieren van bankieren. Ook biedt de website een overzicht van hulp bij bankieren bij u in de buurt.
- Op de website Veilig Bankieren vindt u informatie over veilig betalen en bankieren, bijvoorbeeld informatie over wat u moet doen als u een brief of e-mail krijgt met de vraag om uw betaalpas op te sturen.
- Op de website veiliginternetten.nl vindt u informatie over veilig internetten. De website is bedoeld voor iedereen met vragen over het veilig gebruik van internet.
- De website 'Maak het ze niet te makkelijk' legt de verschillende vormen van criminaliteit uit. Denk bijvoorbeeld aan meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvragen via WhatsApp of nepmailtjes. U vindt er tips om online oplichting te voorkomen.
- Heeft u vragen over de computer, e-reader, mobiele telefoon of het internet en komt u er zelf niet uit? Dan kunt u terecht bij de DigiHulplijn. De ervaren medewerkers helpen u graag. U kunt hen bellen, mailen of een WhatsApp sturen. Meer informatie vindt u op digihulp.nl.
- SeniorWeb helpt mensen de weg te vinden in de snel veranderende digitale wereld met tips, uitleg, hulp en cursussen. Heeft u extra hulp nodig? Dan kunt u lid worden van de vereniging. Meer informatie vindt u op seniorweb.nl.
- Cybersoek in Amsterdam en omgeving helpt mensen op meerdere locaties met hun digitale vaardigheden.