Naar hoofdinhoud Naar footer

Safer Internet Day: zo ben je veilig online

Om bewust en veilig om te gaan met internet, wordt elk jaar in februari Safer Internet Day gevierd. In 2023 valt de 20e editie op dinsdag 7 februari. Het thema is "Together for a better internet". Op deze pagina zetten we een aantal tips op een rij om veilig en bewust online te zijn.

1. Herken phishing mails

Een phishing mail is een neppe e-mail waarmee internetcriminelen persoonlijke gegevens proberen te achterhalen. Deze neppe mails zien er steeds betrouwbaarder uit. Hoe herken je de mails? Controleer het e-mailadres van de afzender, vaak staan hier fouten in. Denk bijvoorbeeld aan een e-mailadres met een typfout of spelfout in een bekende naam zoals @abnambro in plaats van @abnamro (de tweede letter b hoort daar niet). Neem de tijd om e-mails aandachtig door te lezen om dit soort fouten te ontdekken. Ook e-mailadressen van gevestigde bedrijven die eindigen op @hotmail.com, @gmail.com, @outlook.com zijn van internetcriminelen. 

2. Voorkom Marktplaats-fraude

Op Marktplaats zijn ook oplichters actief. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van internetcriminaliteit, blijf je in gesprek via de Marktplaats-app. Ook stuur je het product pas op als je zelf hebt gecontroleerd en gezien in de bankierenapp dat het geld op je rekening staat. Een schermafbeelding van de koper dat het geld is overgemaakt kan namelijk een neppe schermafbeelding zijn.  

3. Deel geen persoonlijke gegevens

Een bank vraagt niet via e-mail om persoonsgegevens. Deel dus nooit zomaar een kopie van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart. Als de verkoper zelf identificatiegegevens stuurt, is dit een manier van de zogenaamde verkoper om vertrouwen te winnen. Om vervolgens alsnog jouw persoonlijke gegevens te ontvangen. Hoe bescherm je je persoonlijke gegevens? Plus Online zette deze tips op een rij

4. Wachtwoorden bedenken en opslaan

Voor sommige websites en apps heb je een account met wachtwoord nodig om gebruik te maken van de online diensten. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats. Een wachtwoord bedenken is zo gedaan, maar hoe kies je een veilig wachtwoord? Als er door een website of app wordt gevraagd om een account aan te maken met wachtwoord, kies dan voor een wachtwoord met minimaal 8 tekens, een speciaal teken (zoals !, @, #, $, %, ^, &, *), een cijfer of cijfercombinatie en een hoofdletter. Probeer geen makkelijk te raden combinaties te kiezen zoals Marktplaats123!, maar ga voor een persoonlijkere combinatie die voor jezelf wel makkelijk te onthouden is. 

LastPass

Gelukkig bestaan er voor het onthouden van wachtwoorden handige tools, zoals LastPass. Je onthoudt 1 wachtwoord en met dat wachtwoord kom je in een kluis waarin je alle wachtwoorden kunt opslaan. De gratis versie is beschikbaar voor op 1 apparaat. 

5. Blijf veilig in contact met naasten

Ook via WhatsApp zijn internetcriminelen actief. Daarnaast krijgt het bedrijf veel kritiek op hun gegevensbescherming. Vele mensen stappen van WhatsApp over naar veiligere opties waar hun gegevens wel goed zijn beschermd. Veilige alternatieven voor WhatsApp zijn Telegram, Signal Messenger en Wire. 

Wil je wel gebruik blijven maken van WhatsApp? Let dan op de volgende signalen dat een contactpersoon zich anders voordoet.

  • Een "bekende" stuurt een bericht dat hij/zij een nieuw nummer heeft. De profielfoto en de naam kunnen juist zijn. Controleer daarom altijd via het andere nummer of diegene inderdaad een nieuw nummer heeft door te bellen via de telefoon, niet via WhatsApp. 
  • De zogenaamde bekende vraagt om geld en zegt dat er haast bij is. Wanneer je vraagt om er even over te bellen, geeft diegene aan dat dat niet kan of wil. Ook dit is een signaal dat het een oplichter is. 
  • Wil diegene wel met je bellen, maar hoor je ruis, wordt het geluid afgekapt of versta je het niet goed? Dan is het een geluidsopname van social media. Internetcriminelen doen namelijk onderzoek via social media om zo geloofwaardig mogelijk over te komen. 

6. Lees en leer over veilig internet

De online wereld ontwikkelt zich snel. Bekijk daarom af en toe het laatste nieuws, tips en adviezen over veilig internetten op bijvoorbeeld:

Meer informatie

Deel deze pagina via: