Toon zoekbalkToon menu

Vroegsignalering

TOPICS-CEP: Meetinstrumenten voor evaluatie van ouderenzorg

The Older Persons and Informal Caregivers Survey - Composite EndPoint (TOPICS-CEP) helpt onderzoekers en beleidsmakers om gezondheidsinterventies voor (kwetsbare) ouderen te evalueren. Dat gebeurt op basis van voorkeuren van ouderen en mantelzorgers (bedoeld als primaire uitkomstmaat). Om te begrijpen hoe de voorkeur van ouderen en mantelzorgers verschillen van die van zorgprofessionals, zijn ook de voorkeuren van hulpverleners vastgesteld.

Voor wie

  • onderzoekers

  • beleidsmakers

  • verzekeraarszorg

Voor welke ouderen

  • alle ouderen

Hoe het werkt

Wie wil vaststellen wat het effect is van een interventie in de ouderenzorg heeft niet genoeg aan het resultaat op één domein, zoals dagelijks functioneren. Hij heeft een combinatie van resultaten op verschillende domeinen nodig. In dit project zijn 8 gezondheidsdomeinen, gebaseerd op 42 items uit de TOPICS-MDS, gecombineerd in TOPICS-CEP. Hierbij is rekening gehouden met voorkeuren van ouderen en mantelzorgers.

Wat het oplevert

De primaire TOPICS-CEP is een valide uitkomstmaat die onderzoekers kunnen gebruiken die geïnteresseerd zijn in het algemeen welbevinden van ouderen, geselecteerd uit huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en de algemene bevolking. Deze samengestelde uitkomstmaat meet health related quality of life (QoL) en kan gebruikt worden om effectiviteit van verschillende zorginterventies in de ouderenzorg uit te drukken door interventies te vergelijken en vast te stellen welke interventies volgens het oordeel van ouderen van meerwaarde zijn. Het vergroot de kans dat de meest relevante zorg beschikbaar komt. Onderzoekers kunnen daarnaast gebruik maken van een gestandaardiseerde uitkomstmaat die rekening houdt met wat professionele zorgverleners relevant vinden.

Meer informatie

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]