Naar hoofdinhoud Naar footer

Fit de herfst in

De herfst staat vaak te boek als koud, regen, donker en zijn we weer vaker verkouden en misschien wat somber. Maar van de herfst kun je ook genieten. Wat kun je zelf en voor een ander doen om gezond en fit te blijven?

YouTube video thumbnail

Zeker in deze onzekere coronatijd, is het belangrijk om fit te blijven. Bewegen helpt daarbij. Hoewel het seizoen wisselt en het weer slechter wordt, zijn er ook mooie dagen met zon. Wandelen is dan een heerlijke afleiding.

Wandelen in je eigen buurt

Wandelnet introduceert #rondjelopen. In je eigen buurt wandelen, uiteraard binnen de richtlijnen van het RIVM (houd 1,5 m afstand en vermijd drukte). Een rondje lopen vanuit huis, in de regio of vanaf je vakantieadres, is in veel gevallen prima mogelijk.

Het is eenvoudig om via de routeplanner zelf een route te maken, of kies een bestaande rondwandeling bij jou in de buurt. Verder vind je op deze pagina tips om een rondje te lopen over LAW's en streekpaden.

Meer lezen: https://www.wandelnet.nl

Blijf juist nu in beweging met de Ommetje-app

  • Wandelen geeft energie, helpt bij onthaasten en verbetert je creativiteit
  • Met de Ommetje-app kun je toch samen wandelen
  • Elke dag een ommetje maken is goed voor je hersenen
  • Neuropsycholoog Erik Scherder geeft interessante hersenfeitjes

De app 'Ommetje' is ontwikkeld door de Hersenstichting en beschikbaar op zowel Android als iPhone. 

Beweeggids voor mensen met dementie

Kenniscentrum Sport en Bewegen ontwikkelde de Beweeggids voor mensen met dementie. 

De beweeggids geeft handvatten om ouderen met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen. Bewegen heeft namelijk een positief effect op de kwaliteit van leven en op de zelfredzaamheid van ouderen. Met kleine beweegmomentjes is er heel wat meer beweging in de dag te krijgen.

Nieuwe oefeningen

In de week van dementie krijgt de Beweeggids voor ouderen met dementie een nieuwe oefenserie erbij: Oefenserie Stevig op de benen.  Een serie met oefeningen die zich richt op beenkracht, evenwicht en mobiliteit. De oefenserie is makkelijk (thuis) te doen, als mantelzorger, familie of professional. Door deze oefeningen regelmatig (samen) te doen verbeter je o.a. het opstaan en lopen. Hierdoor kun je veilig en vertrouwd blijven wandelen met je partner/vader/moeder met dementie.

Professor Erik Scherder en bewegingsagoog Myron Hamming vertellen hier meer over. 

Aandacht voor elkaar

'Betekenisvolle relaties zijn veel belangrijker voor de kwaliteit van leven dan praktische hulp, zoals een maaltijdvoorziening of verzorging.' Hoogleraar Anja Machielse vertelde hierover tijdens een leergemeenschap van BeterOud. Vanuit deze visie delen deelnemers tips om meer aandacht te geven. Hoe kun je omgaan met mensen die maar weinig contacten hebben? 

Tips tegen eenzaamheid bij ouderen

​Veel ouderen blijven afstand houden en gaan niet veel de deur uit. Hiermee neemt het risico op vereenzaming toe. Cliëntenbelang Amsterdam ging met ouderen zelf in gesprek om te vragen wat hun ervaringen en wensen zijn. Daar kwamen 10 tips uit.

Deel deze pagina via: