Toon zoekbalkToon menu

Zingeving

Leerinterventie zingeving: 'Van Betekenis tot het Einde'

On- en offline training

Ouderen zijn in een laatste levensfase vaak bezig met vragen rond zingeving. Heb ik gedaan wat ik wilde doen in mijn leven? Ben ik van betekenis geweest? Het is voor ouderen van belang om hier over te kunnen praten. In gesprek met ouderen kun je hen helpen weer betekenis aan hun leven te geven. Ook de dromen die niet zijn uitgekomen, kunnen een plekje gegeven worden. Deze vorm van zingeving geeft rust en aanvaarding in de laatste levensfase.

Hoe ga je als professional het gesprek over zingeving aan? Vilans biedt samen met partners de leerinterventie 'Van betekenis tot het Einde'. Als professional word je getraind om ouderen te ondersteunen bij zingeving. Je leert hoe je effectief het gesprek kunt voeren over levensvragen met cliënten in hun laatste levensfase.

Ervaring met de training

Lees de ervaring van Anke van Brabantzorg over hoe zij deze training heeft ervaren. 

Inhoud training

In deze training:

  • Ga je zelf onderzoeken hoe jij omgaat met de dood, sterfelijkheid en zingeving
  • Krijg je handvatten om je cliënt te helpen zijn of haar sterfelijkheid onder ogen te zien
  • Leer je gesprekstechnieken om het gesprek over zingeving aan te gaan
  • Ga je gesprekken oefenen met collega-professionals

De training bestaat uit twee onderdelen: een online-gedeelte: de praktijksimulaties en een offline gedeelte: een training in teamverband.

1. Vanachter je eigen laptop: Praktijksimulaties

De leerinterventie bestaat uit 3 praktijksimulaties. Met casuïstiek, storytelling en aandacht voor de verschillende perspectieven sluiten we in de online praktijksimulaties aan bij de beleving uit de praktijk. Zo word je uitgedaagd om na te denken hoe je de zaken aanpakt: welk gedrag laat jij zien? En wat zijn jouw valkuilen en routines?

In de online praktijksimulaties doorloop je concrete, herkenbare beroepssituaties in 3 verschillende simulaties, en kies je hoe je het gesprek kunt aangaan. Misschien niet op de manier waar je in eerste instantie voor zou kiezen. Het is de bedoeling om verschillende mogelijkheden uit te proberen. Je krijgt feedback op je keuze van collega’s, de zorgvrager of mantelzorger. Zo wordt zichtbaar wat de effecten van je keuze zijn. Het online gedeelte van de training kun je individueel doorlopen, op je eigen laptop.

Tijdsinvestering: 10 tot 15 minuten per simulatie. Daarnaast heb je nog tijd nodig voor de opdrachten die je vanuit de simulatie krijgt om op de werkplek te doen.

Links naar de 3 praktijksimulaties:

Maret
Maret

Bart en Rosa
Bart en Rosa

Alfred
Alfred

2. Training in teamverband

De online praktijksimulaties worden aangevuld met bijeenkomsten. Onder begeleiding van een trainer oefen je met elkaar in het voeren van het goede gesprek over levens(einde)vragen. Het leren van elkaars aanpak, het bespreken van de verschillen en met een frisse blik kijken naar je eigen werk kan best lastig zijn.

In de offline training ligt de focus op de eigen kwetsbaarheid, gevoelens en opvattingen rond eindigheid van de professional. Deze training wordt in teamverband gegeven. Welke keuzes maak jij voor het aangaan van het levenseinde gesprek? En wat kun je leren van collega’s? Deze training is op maat. 

Tijdsinvestering: 6 dagdelen, 6 weken lang elke week een dagdeel.

Contact

Rinske Boomstra,
E: r.boomstra@vilans.nl
M: 06-22867746

Leergemeenschap Van betekenis tot het einde

Deze leerinterventie is een onderdeel van het driejarig programma (2017-2020) van de coalitie Van betekenis tot het einde. Deze leergemeenschap heeft als doel om met en van elkaar te leren hoe het thema zingeving het best geïntegreerd kan worden binnen zorg en welzijn.

Zie ook: www.ikwilmetjepraten.nu

Partners van Betekenis tot Einde