Naar hoofdinhoud

Vitaal en zelfstandig

Iedereen wil graag vitaal ouder worden en zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, in welke woonvorm dan ook. Er zijn veel manieren om vitaal en zelfstandig te blijven. Een gezonde en actieve leefstijl levert hieraan een belangrijke bijdrage.

Wat is vitaliteit?

Bij vitaliteit  (letterlijk ‘levenskracht’) staan drie begrippen centraal:

  • Energie, hierbij gaat het over jezelf ‘energiek voelen’.
  • Motivatie, hier draait het om het stellen van doelen in je leven, en om moeite doen die te halen.
  • Veerkracht, dit is de persoonlijke kracht om met de dagelijkse ups en downs om te gaan.

Een vitaal persoon heeft dus de kracht, wil en het vermogen om op een positieve manier zijn leven in te richten. 

Bepalende factoren voor vitaliteit

De mate waarin iemand meer of minder vitaal is, hangt van diverse factoren af. Zo blijkt uit onderzoek dat een persoon vitaler is naarmate hij meer invloed heeft op regie op zijn eigen leven. Bewegen speelt ook een rol bij de mate van vitaliteit. Verder bepalen voeding en slaap in hoeverre een persoon vitaal is. De omgeving van het individu blijkt ook invloed te hebben: niet alleen de sociale omgeving, maar ook de werk, woon-  en recreatieomgeving.

Vitaal en zelfstandig door sport en bewegen

Vitaliteit heeft een grote invloed op je zelfstandigheid. Door fit & vitaal te blijven blijf je  langer zelfredzaam waardoor je je eigen regie langer in de hand houdt. Bijvoorbeeld door sterke spieren te houden kun je langer mobiel blijven, de huishoudelijke taken en persoonlijke verzorging (langer) zelfstandig blijven doen, de activiteiten die je graag doet kunt blijven doen. Op de pagina Sport en bewegen lees je wat de meerwaarde is van beweging en hoe je aan de slag kunt gaan met bewegen. 

Vitaal en zelfstandig door kunst en cultuur

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van kunst op ons welbevinden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) publiceerde eind 2019 de resultaten van een wereldwijd onderzoek waaruit blijkt dat het actief of passief beleven van kunst de gezondheid en het algehele welbevinden bevordert. Vitaliteit en zelfstandigheid zijn een onderdeel van je welbevinden. Op de pagina Kunst en cultuur vind je meer informatie over hoe kunst en cultuur een bijdrage leveren.

Blijf vitaal in coronatijd

In deze tijd waarin alles om gezondheid draait, is het belangrijk om te blijven bewegen. Dat is lastig, zeker nu veel activiteiten in groepsverband zijn gestopt. Uit recent onderzoek is al gebleken dat we minder bewegen door corona. Hoe kun je meer bewegen?

  • Beweegtips voor elke dag
  • De Beweegposter (zie Downloads) helpt bij het doen van oefeningen voor het hele lichaam, staand en/of op de stoel
  • Handige hulpmiddelen in coronatijd

Als professional kun je mensen ondersteunen bij het in beweging komen. Op #beweegthuis vind je alle informatie en producten om beweging te stimuleren. Via de Rijksoverheid blijft u op de hoogte van de corona-maatregelen.

Bekijk ook:

Downloads