Naar hoofdinhoud Naar footer

Zin in Mantelzorg: gespreksgroep voor mantelzorgers over zingeving

Het is goed om stil te staan bij wat je bezielt in de mantelzorg, wat je krachtbronnen zijn en hoe je grenzen kunt stellen. De groepsgesprekken van 'Zin in mantelzorg' geven mantelzorgers de gelegenheid ervaringen met andere mantelzorgers en familieleden te delen en van elkaar te leren.

Voor welke professionals

  • geestelijk verzorgers, psychologen, casemanagers dementie, etc. die de gespreksgroepen zouden willen starten en / of begeleiden.

Voor welke ouderen

  • de gespreksgroep is voor mantelzorgers van ouderen, vooral ook gericht op mantelzorgers van mensen met dementie.

Hoe het werkt

'Zin in mantelzorg' bestaat uit 5 maandelijkse bijeenkomsten rondom het centrale thema Zingeving. Allemaal onder begeleiding van een gespreksleider (meestal een geestelijk verzorger). De onderwerpen zijn:

  1. Kennismaking
  2. Wat bezielt u? (waarom bent u mantelzorger / zorgt u voor uw naaste?)
  3. Geven en ontvangen (balans in de mantelzorg en grenzen stellen)
  4. Verlies (omgaan met de achteruitgang van uw naaste en het levenseinde)
  5. Krachtbronnen (waar haalt u de kracht voor de mantelzorg vandaan)

Tussen de bijeenkomsten door krijgen deelnemers een 'huiswerkopdracht' mee, om ook in de tussenliggende periode met zingeving bezig te zijn.

Wat het oplevert

De gespreksgroep heeft meerdere malen op verschillende locaties van WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) plaatsgevonden. Uit evaluatieformulieren van deelnemers na afloop van de gespreksgroep blijken hoge waarderingen. In verschillende interviews geven deelnemers hun waardering aan.

Meer informatie

Deel deze pagina via: