Naar hoofdinhoud Naar footer

Plezierige activiteiten voor kwetsbare ouderen

Dit project richt zich op het doorontwikkelen van de Plezierige Activiteitenmethode die mensen verleidt tot laagdrempelige activiteiten die men prettig en zinvol vindt.

De methode 'Plezierige Activiteiten' helpt ouderen om activiteiten te ondernemen. De wens van de oudere is hierbij het vertrekpunt.

Motiverende gespreksvoering

Uit onderzoek komt naar voren dat bij kwetsbare ouderen de begeleider een belangrijke rol speelt in het besluitvormingsproces om daadwerkelijk een plezierige activiteit te gaan ondernemen. Het gebruik van motiverende gespreksvoering en een narratieve benadering blijken positief te werken in het realiseren van nieuwe plezierige activiteiten.

Hoe werkt het?

De mogelijke Plezierige Activiteiten (gericht op bijvoorbeeld beweging, muziek luisteren, ontspanning, de krant lezen en samen koken) worden gepresenteerd op kaarten in een box met een afbeelding van de activiteit en aanduiding van de mate van lichamelijke inspanning en tijd. De verzorgende/verpleegkundige, vrijwilliger of naaste bespreekt, met behulp van deze kaarten, in een 'foto-interview' met de oudere welke activiteit voor hem/haar plezierig en mogelijk is en op welke wijze de oudere deze activiteit zou kunnen doen

Meer informatie + contact

Deel deze pagina via: