Toon zoekbalkToon menu

Waar loop jij tegenaan in de langdurende zorg? 29/05/2019

Voor het project ‘Op zoek naar het integrale antwoord’ verkent BeterOud-partner Vilans waar mensen die dagelijks zorg nodig hebben, tegenaan lopen. Voor veel mensen is het lastig de juiste informatie te vinden en die te vertalen naar hun eigen situatie. 
Maar het mag toch niet zo zijn dat je geen goede zorg of ondersteuning krijgt, alleen omdat je minder goed bent in het zoeken naar de juiste informatie of het begrijpen van ingewikkelde teksten? 
Stel je voor. Je bent getrouwd en op leeftijd. Jij en je partner krijgen allebei thuiszorg, van dezelfde persoon. Dat lijkt praktisch, maar dat is het niet. Want jouw zorg wordt betaald via de Zorgverzekeringswet (Zvw) en die van je partner via de Wet langdurige zorg (Wlz) Als de kinderen jullie een avondje ophalen, moet jij doorgeven dat je later naar bed wilt. Bij je partner is het geen probleem. Klinkt dat vreemd? Toch is dit een waargebeurd verhaal.

Informatie begrijpelijk maken

Vanuit dit project volgen we nu een paar huishoudens die te maken hebben met de langdurende zorg. Waar lopen zij tegenaan? Hoe groot is die rol van informatie in hun dagelijks leven? En hoe kunnen ze minder afhankelijk worden van zorgprofessionals? 
Op dit soort vragen zoeken we antwoorden. Van de belangrijkste thema’s uit de gesprekken worden begrijpelijke overzichten gemaakt. De eerste infographics zijn ‘Wie verzekert wat? en ‘Wie en wat hoort bij welke zorgwet?’


     Zorgwetten: wie verzekert wat? Klik op de afbeelding om te vergroten

 Zorgwetten: Wie en wat onder welke zorgwet? Klik om de afbeelding te vergroten.

Stuur jouw vraag op

Kan dit soort informatie helpen? Zijn er nog andere thema’s die jij vaak in de praktijk tegenkomen? Laat het ons weten! Je kunt je vragen in een reactie hieronder achterlaten of mailen naar projectleider Sandra Suijkerbuijk, s.suijkerbuijk@vilans.nl. 
 

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]