Naar hoofdinhoud Naar footer

Verkleinen aardbeien de kans op dementie?

Dementie is een hersenaandoening waar helaas nog geen medicijn voor is. Dat ruim 30% van de gevallen van dementie te voorkomen is met een bepaalde leefstijl is bij maar weinig mensen bekend. Proberen dementie te voorkomen is de beste optie die we hebben. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter het is. Met kleine aanpassingen in je dagelijks leven kan je zelf de kans op dementie op latere leeftijd verkleinen.

GGD West-Brabant lanceerde op 15 april de preventie campagne We zijn zelf het medicijn. Doel van de campagne is om inwoners vanaf 40 jaar te informeren dat je zelf iets kunt doen om je risico op dementie kleiner te maken. Daarnaast willen we mensen stimuleren om zelf een stap te zetten richting een gezondere leefstijl en geven we daarvoor concrete tips.

Campagne rond drie leefstijladviezen

Met een aantal kleine aanpassingen in onze leefstijl kunnen we de hersenen gezond houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. In de campagne staan drie leefstijladviezen centraal:

  • Blijf nieuwsgierig (een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)

Je hersengezondheid meten via 'MijnBreincoach’

Als onderdeel van de campagne 'Wij zijn zelf het medicijn’ ontwikkelden wetenschappers van de Universiteit Maastricht de app ‘MijnBreincoach’ waarmee je je eigen hersengezondheid kunt meten. Deze app is gratis te downloaden in de app-winkels van Apple en Google en geeft je binnen twee minuten inzicht in je eigen hersengezondheid. De app helpt je bij het zetten van kleine en haalbare stappen naar een gezondere leefstijl, en daarmee gezondere hersenen. Voor mensen die geen smartphone of tablet hebben, is de app ook beschikbaar als website

Lokale activiteiten

Naast de lancering van de app MijnBreincoach worden tot november verschillende lokale activiteiten georganiseerd in de 16 gemeenten in regio West-Brabant. Huisartsenpraktijken, sportverenigingen, culturele instellingen en andere organisaties hebben zich al aangesloten. Zij dragen de campagne mee uit in hun eigen gemeenten, bijvoorbeeld door het tonen van filmpjes op de wachtkamerschermen en het organiseren van activiteiten om meer te bewegen, gezonder te eten en nieuwsgierig te blijven. Voor meer informatie zie de website www.wezijnzelfhetmedicijn.nl/westbrabant.

Olievlek

De campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ en de app ‘MijnBreincoach’ zijn ontwikkeld, uitgevoerd en onderzocht door Alzheimer Centrum Limburg en Universiteit Maastricht. De campagne verspreid zich nu als een olievlek over Nederland. In West-Brabant is de campagne voorbereid door GGD West-Brabant in samenwerking met het regionale dementienetwerk Breda e.o. en het regionale dementienetwerk West-Brabant. Ook in regio Haaglanden wordt de campagne op dit moment uitgevoerd. Verschillende andere regio’s zijn bezig met de voorbereidingen. We hopen dat er meer aandacht komt voor het voorkómen van dementie, en de belangrijke rol die een gezonde leefstijl daar bij speelt. 

Meer informatie?