Toon zoekbalkToon menu

Transmurale Zorg

Samen beslissen met hulp van persoonlijke uitkomstinformatie 25/02/2019

Het programma ‘Samen beslissen met hulp van persoonlijke uitkomstinformatie’ is van start gegaan. Hierin worden ouderen met meerdere aandoeningen actief betrokken bij de keuze voor hun behandeling.

Samen beslissen met hulp van persoonlijke uitkomstinformatieSamen-beslissen-BeterOud

Onderzoek wijst uit dat ouderen zich door ‘samen beslissen’ zekerder voelen over de keuzes die zij in ziekenhuizen maken. Ook zijn ze gemotiveerder zijn om de behandeling vol te houden en kiezen ze minder vaak voor behandelingen die niet bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Zorgverleners ervaren meer voldoening en constateren dat ouderen vaker kiezen voor behandelingen die bijdragen aan wat er werkelijk toe doet in hun leven en dat van hun naasten.

Samen beslissen en TOPICS-SF

Toch wordt ‘samen beslissen’ nog lang niet altijd toegepast. Daar moet nu verandering in komen. Vijf afdelingen Geriatrie in ziekenhuizen gaan namelijk dit voorjaar persoonlijke uitkomstinformatie gebruiken om samen beslissen te bevorderen met ouderen met meerdere aandoeningen. Zij doen dat met behulp van het meetinstrument TOPICS-SF en het gespreksmodel rondom ‘samen beslissen’. TOPICS-SF is een verkorte vragenlijst die inzicht geeft in de verschillende levensdomeinen en daardoor de gezondheidssituatie van ouderen. Bij positieve evaluatie van de invoering op de vijf afdelingen wordt deze werkwijze daarna verspreid naar andere afdelingen, organisaties en/of sectoren. Tijdens een inspiratiesessie in Utrecht maakten de deelnemende ziekenhuizen kennis met elkaar en brachten zij in kaart hoe de invoering moet gaan verlopen. Het programma, dat twee jaar loopt, wordt gefinancierd door Zorginstituut Nederland.

5 ziekenhuizen werken met gespreksmodel

In eerste instantie gaan vijf ziekenhuizen aan de slag met de invoering van het gespreksmodel: Catharina Ziekenhuis (Eindhoven), Elisabeth-TweeStedenziekenhuis (Tilburg), Maasstad Ziekenhuis (Rotterdam), Radboudumc (Nijmegen), en Spaarne Gasthuis (Haarlem). De bij de inspiratiesessie aanwezige task forces van de ziekenhuizen onderschrijven het belang en de waarde van samen beslissen: ‘Je praat op een ander niveau dan gewoonlijk met patiënten over hun kwaliteit van leven. En ja, daar horen best heftige vragen bij.”

Samenwerkingspartners 'Samen beslissen'

In het programma werken samen: de BeterOud-partners Vilans en KBO-PCOB, de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), de werkgroep TOPICS-MDS en de vijf afdelingen Geriatrie van de ziekenhuizen.

Meer lezen

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

Jimmy 21/3/2019

Interesting article@