Toon zoekbalkToon menu

Lokaal samenwerken

Prettig oud in eigen buurt inspiratiebundel 03/05/2019

Hoe word je prettig en beter oud in je eigen buurt? De Erasmus School of Health Policy & Management onderzocht met Movisie in de gemeenten Elburg en Bergen op Zoom wat ouderen hiervan vinden. In de net verschenen inspiratiebundel ‘Prettig Oud in eigen buurt’ staat hoe zij het hebben aangepakt. Maar ook veel verwijzingen naar andere voorbeelden die ouderen kunnen helpen. Dit geeft aanknopingspunten om zelf ook aan de slag te gaan.

Teruglopende voorzieningen in de buurt

Waarom deze bundel? Er zijn steeds meer ouderen in Nederland. Het gros van hen is gelukkig, zo staat te lezen in het Nationaal Pact Ouderenzorg. Maar er zijn ook zorgen. Over teruglopende voorzieningen in buurten en wijken, over de toegang tot zorg en welzijn of toenemende problemen rondom eenzaamheid. Daarom is vooral ingezoomd op wensen van ouderen die te maken hebben met de sociale omgeving. Daarnaast zijn ouderen bevraagd over de acht domeinen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benoemde voor een prettige leefomgeving. Zoals huisvesting, zorg & welzijn en openbaar vervoer. Wat vinden ouderen belangrijk binnen deze domeinen? En wat gebeurt er al?

Inspiratiebundel met tips en ervaringen

Met als resultaat: een publicatie met handige tips, feiten en cijfers, ervaringen en een infographic over het bereiken van ouderen. Vooral tot stand gekomen op basis van wat ouderen zélf vinden. Het helpt sociale professionals of vrijwilligers die met ouderen werken, op weg om (meer) contact te maken met hun doelgroep en geeft ideeën over de wijze waarop de leefbaarheid voor ouderen in de buurt verbeterd kan worden. Ook ouderen zelf kunnen  handvatten in de bundel vinden om bijvoorbeeld het gesprek aan te gaan met de gemeente of ondersteuners over hoe het beter kan. 

Jong en Oud betrokken

Bij het project werden ook studenten Journalistiek en Communications and Multimedia Design (CMD) van de Hogeschool Utrecht betrokken. Twee van de door studenten bedachte activiteiten werden in de pilotgemeenten uitgevoerd. Dit leverde bij jong en oud wederzijds verrassende resultaten op. Het ene betreft een spelvorm waardoor ouderen makkelijker met elkaar iets gaan ondernemen wat zij leuk vinden. Het andere is een manier om in gesprek te komen met ouderen door hen te laten vertellen over hun hobby’s. 

Wijkgericht Integraal Werken

Prettig oud in eigen buurt borduurt voort op een eerdere samenwerking tussen Hanna van Dijk van de  de Erasmus School of Health Policy & Management en Els Hofman van Movisie. Eerder ontwikkelden zij in samenspraak met wijkteams, de digitale analysetool Wijkgericht integraal werken. Door het invullen daarvan krijgen wijkteams inzicht in hoeverre zij al integraal werken en op welke terreinen dat beter kan.

In Prettig oud in eigen buurt ligt de nadruk juist op wat ouderen zelf belangrijk vinden. In die zin is het een aanvulling op de eerder verschenen analysetool die meer gericht was op de kant van de professional. 

De inspiratiebundel werd gemaakt met financiële ondersteuning van FNO en maakte deel uit van het programma 'Meer veerkracht langer thuis' , gericht op meedoen en meer bewegen van ouderen.  

Download de publicatie Prettig oud in eigen buurt

Meer informatie

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

mariska van Leeuwen 14/6/2019

Goedendag, waar ik ook op klik ik krijg alleen de infographic (die zeker ook leuk en nuttig is) ik wil zo graag het onderzoek lezen, waar vind ik dat?


Joke Hagedoorn 6/6/2019

Is de publicatie 'Prettig oud in eigen buurt' ook in papieren versie verkrijgbaar.