Naar hoofdinhoud Naar footer

NOV en GGD West-Brabant nieuwe partners BeterOud

De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) en GGD West-Brabant hebben zich aangesloten bij het consortium BeterOud.

Vereniging NOV

De vereniging NOV is de belangenorganisatie binnen het vrijwilligerswerk in Nederland, waarbij meer dan 350 organisaties zijn aangesloten. Dat zijn organisaties die met of voor vrijwilligers werken en met elkaar het hele maatschappelijke spectrum bestrijken. ‘Samen met 11 lidorganisaties voert Vereniging NOV op 35 plekken in Nederland het programma Samen Ouder Worden uit’, vertelt programmaleider Petra van Loon.

Samen ouder worden

‘Samen Ouder Worden is een ‘door en voor’ programma gericht op ouderen. Maar ook een programma dat gaat over vrijwillige inzet en over hoe ouderen hun talenten en mogelijkheden kunnen inzetten en zo van betekenis kunnen zijn. Wij delen wat wij lokaal leren en ontwikkelen graag met de partners van BeterOud. En vullen de kennis van de partners aan. Omdat wij vanuit onze praktijk het vrijwilligersperspectief meebrengen. Op onze beurt maken wij graag gebruik van de inzichten en ervaringen van de partners. Een win-win.’

GGD West-Brabant

De GGD bewaakt, beschermt en bevordert de gezondheid van iedereen, met speciale aandacht voor risicogroepen. Dat doet zij door risico's voor de gezondheid te voorkomen en de gezondheid van alle inwoners te bevorderen. ‘Bij GGD wordt al snel gedacht aan jongeren, maar wij vinden het belangrijk om steeds aandacht te hebben voor gezond leven,’ vertelt beleidsmedewerker Susanne Hogendoorn.

‘Een gezonde leefstijl volhouden is belangrijk, ook voor oudere doelgroepen. Wij vinden het belangrijk om kennis te delen met anderen, in plaats van zelf het wiel uit te vinden. Helemaal om dat samen met ouderen te doen. Dat spreekt ons aan in BeterOud. Verbinding maken met wat er al is en kijken wat we kunnen toevoegen. En verbinding met de doelgroep zelf, en dus ouderen er zelf bij betrekken.’

BeterOud

Binnen het consortium BeterOud zetten ouderen, professionals en organisaties zich samen in om ouderen hun leven zo zelfstandig en waardevol mogelijk te laten leiden, ook als zij afhankelijk worden van zorg of ondersteuning. Kenmerkend voor de BeterOud-aanpak zijn onder meer de multidisciplinaire aanpak (‘Samen werken aan wonen, zorg en welzijn’) en de betrokkenheid van ouderen zelf (‘niets over ons, zonder ons’). 

Meer lezen