Naar hoofdinhoud Naar footer

Iedereen welkom bij dagbesteding Gast en Hof

Een middagje samen bingoën of breien zonder bureaucratisch gedoe. De nieuwe indicatieloze dagbesteding genaamd Gast&Hof bestaat sinds een jaar in Yerseke, Kruiningen en Rilland. De proef is zo’n succes dat mensen zich voortaan niet meer hoeven aan te melden voordat ze kunnen aanschuiven bij de dagbesteding in het zorgcentrum.

Dagbesteding zonder indicatie

Dat klinkt misschien heel logisch, maar is het zeker niet in de Nederlandse zorgwereld. Wie niet in een zorgcentrum woont, maar daar wel één of twee dagen per week gebruik wil maken van de dagbesteding, moet eerst een ‘indicatie’ krijgen. Dat kan maanden duren. Daarna volgt een zorgleefplan en moet bijgehouden worden hoe vaak die persoon komt en moet per individu een rekening worden gestuurd.

Iedereen is welkom

De gemeente Reimerswaal en Zorggroep Ter Weel hebben een jaar geleden al die bureaucratie overboord gekieperd. Vanaf dat moment is iedere oudere welkom. ‘Als je oma morgen mee wil doen met de dagbesteding, mag dat.  Aanmelden is niet nodig. We willen alleen even weten wie we in huis hebben en vragen contactgegevens van familieleden of mantelzorgers’, legt Mirjam Vreeke van Ter Weel uit.

Meer gasten, gelijkblijvende kosten

De nieuwe aanpak werkt volgens haar perfect. Het aantal gasten van buiten Ter Weel is toegenomen en de uren dagbesteding flink uitgebreid. Door besparing op indicering en administratie zijn de totale kosten niet gestegen. Ambtenaar Ingrid Brilleman van de gemeente Reimerswaal: ‘Voorheen betaalden we maandelijks 615 euro per persoon aan Ter Weel voor dagbesteding. Nu betalen we één bedrag. Het was heel spannend of we het daar over eens konden worden.’

Dagbesteding voor alleenstaande ouderen

De kans is groot dat Gast&Hof in meer (Zeeuwse) gemeenten van start gaat. Met Goes, de andere gemeente waar Ter Weel actief is,  zijn al gesprekken. Ook delegaties uit Kapelle en Borsele zijn een kijkje komen nemen in Reimerswaal. Traas ziet de vraag naar dagbesteding alleen maar toenemen in een tijdperk waar mensen steeds langer thuis blijven wonen en de aanwezigheid van mantelzorgers niet vanzelfsprekend is. ‘Tot 2040 komen er 14.000 alleenstaande ouderen tussen de 60 en 80 jaar bij in Zeeland.’

Bron: Dit bericht werd eerder gepubliceerd op Waardigheid en Trots en is afkomstig uit de PZC.

Waardigheid en trots

Het ondersteuningsprogramma Waardigheid en trots op locatie is onderdeel van het programmaplan Thuis in het verpleeghuis dat minister Hugo de Jonge in april 2018 presenteerde. Dit programma wijst de weg voor hoe de verpleeghuiszorg de komende jaren merkbaar en meetbaar moet worden verbeterd. Het programma heeft drie doelstellingen:

  • Meer tijd en aandacht voor de bewoner, met meer zorgverleners en zicht op kwaliteit per locatie.
  • Door een gezamenlijk regionale arbeidsmarktaanpak en door verlaging van de administratieve lasten zorgen voor voldoende zorgverleners die gemotiveerd en deskundig zijn.
  • Leren, verbeteren en innoveren, door inzet van ‘Waardigheid en trots op locatie’, door het investeren in meer kennis voor professionalisering van zorgverleners en door ruim baan te bieden voor innovatie.

Meer informatie