Toon zoekbalkToon menu

Preventie

Samenwerking CBR en Alzheimer Nederland 20/10/2021

Wanneer mensen de diagnose dementie hebben gekregen, wordt vaak gesproken over het autorijden. Het CBR en Alzheimer Nederland hebben de handen ineengeslagen om mensen met dementie nog beter te informeren over dit onderwerp. Daarom is voor de Alzheimer Cafés een informatiepakket samengesteld bestaande uit een presentatie, een lijst met veelgestelde vragen en een film. Ook heeft het CBR de informatie op de website verbeterd. Door mensen met dementie en hun naasten beter te informeren, leveren het CBR en Alzheimer Nederland een bijdrage aan een veilige mobiliteit voor deze doelgroep.

Alzheimer Cafés

Wanneer iemand de diagnose dementie krijgt, komen er vaak veel vragen bij die persoon op. Hoe het zit met het autorijden? Mag ik nog rijden? Moet ik de diagnose melden bij een verzekeraar of bij het CBR? Wat als mijn situatie verslechtert? Alzheimer Nederland organiseert al sinds jaar en dag informele bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers: de Alzheimer Cafés. Deze bijeenkomsten zijn meestal eens per maand en elke keer staat er een ander thema centraal. Autorijden en mobiliteit is regelmatig één van de thema’s.

Informatiepakket

Het CBR wordt vaak gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Alzheimer Cafés. Omdat niet alle cafés bediend kunnen worden en er toch behoefte is aan goede informatie, hebben Alzheimer Nederland en het CBR de handen ineengeslagen. Beide organisaties hebben samen een informatiepakket ontwikkeld. Hiermee kunnen coördinatoren en vrijwilligers van Alzheimer Cafés zelf een themabijeenkomst organiseren.

Het informatiepakket bestaat uit diverse onderdelen. Het eerste is een PowerPointpresentatie. Hierin wordt helder uitgelegd wat de wet- en regelgeving is, wat mensen het beste kunnen doen als ze met de diagnose dementie worden geconfronteerd en hoe het proces bij het CBR eruit ziet. Het tweede onderdeel is een film. Een ervaringsdeskundige komt aan het woord en een deskundige van het CBR legt uit hoe de rijtest in zijn werk gaat. Het laatste onderdeel is een lijst met veelgestelde vragen, zodat de organisatoren van de Alzheimer Cafés goed geïnformeerd zijn om vragen uit de zaal te kunnen beantwoorden.  

Pilot

Aan het einde van het jaar wordt een eerste pilot gedraaid met het informatiepakket. Eventuele verbeterpunten worden daarna opgepakt. Vervolgens zal Alzheimer Nederland een bijeenkomst organiseren voor vrijwilligers en coördinatoren om toelichting te geven op het informatiepakket. Daarna kunnen de organisatoren van de Alzheimer Cafés aan de slag om themabijeenkomsten over autorijden te verzorgen.

Wanneer blijkt dat dit een werkbaar concept is, kan het CBR ook informatiepakketten voor andere bijeenkomsten ontwikkelen, bijvoorbeeld voor Parkinson Cafés.

Meer lezen over autorijden en dementie? Kijk dan op cbr.nl/dementie. Of neem voor vragen over de samenwerking of de pilot contact op met jolieke.de.groot@cbr.nl.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]Reacties

Amada 16/1/2022

Ik wil mijn geweldige ervaring met iedereen delen over een spreukgebruiker genaamd Dr. ODIBOH DADA, mijn man bedroog me en toen ik erachter kwam dat we ruzie hadden waardoor hij een scheiding aanvroeg, huilde ik en smeekte hem om me te vergeven maar hij staat erop van me te scheiden. Toen ik online naar liefdescitaten aan het zoeken was, zag ik mensen praten over Dr. ODIBOH en zijn geweldige werken over hoe hij hen hielp hun liefdesprobleem op te lossen wiens geval vergelijkbaar was met het mijne en sommigen zelfs het ergste lieten zijn contactgegevens achter en ik nam contact met hem op en hij vertelde me dat ik me geen zorgen moest maken dat mijn man na 3 dagen de scheiding zou annuleren en bij me terug zou komen nadat ik alles had gedaan wat hij me vroeg te doen, tot mijn grootste verbazing kwam mijn man na 3 dagen terug en hij knielde neer en smeekte me om te accepteren hem terug en hij beloofde me dat hij me nooit meer zou bedriegen of verlaten. Hij annuleerde de scheiding en keerde terug naar huis. Nogmaals bedankt Dr/Profeet ODIBOH, u bent inderdaad een zegen voor mij. U kunt ook contact opnemen met Dr. ODIBOH om u te helpen uw ex terug te krijgen op zijn e-mail: (odibohsolutionhome@gmail.com) of WhatsApp +2347048883838, website-https://odibohsolutionhomes.blogspot.com/


zoe 15/12/2021

Ik neem al jaren vitamine b 12 https://www.flinndal.nl/vitaminen/vitamine-b12-zuigtablet Ik weet dat het kan helpen voor allerlei dingen, maar ik las ergens dat het ook helpt met vergeetachtigheid. Klopt dit?


Tess 15/12/2021

Bedankt voor dit interessante artikel.