Naar hoofdinhoud Naar footer

Radio Kras voor en door zeventigplussers gaat door

Radio Kras maakt elke week een programma met en voor zeventigplussers. Wat in coronatijd begon voor aan (te)huis gekluisterde ouderen, werd zo’n succes dat ze ermee doorgaan.

Radio Kras is een professioneel radioprogramma in Noord-Brabant, gemaakt voor én met ouderen. Vitale ouderen vullen elke week een programma van een uur met persoonlijke verhalen, gepeperde meningen, cultuur, natuur en muziek. Het doel? Eenzaamheid onder ouderen verzachten.

Voor wie?

Radio Kras richt zich op zelfstandige ouderen die nog op zichzelf wonen, maar ook op oudere ‘jongelui’ in verpleeghuizen. Allemaal mensen met levenservaring en allemaal mensen die liever niet gezien worden als kwetsbaar.

Kruisbestuiving

‘Het mooie aan Radio Kras is de combinatie van radiomakers die echt contact maken met hun doelgroep,’ vertelt Joost van Pagée, initiatiefnemer en zakelijk leider van Radio Kras. "Door de oprechte interesse van de radiomakers, krijgen we de mooiste verhalen in onze uitzending. Deze kruisbestuiving maakt Radio Kras interessant, zowel voor luisteraars als voor de radiomakers."

Doorstart

"Aanvankelijk was Radio Kras bedoeld voor ouderen in coronatijd," vertelt Van Pagée. Vier lokale radiostations in Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Oss maakten in totaal twintig afleveringen waar maar liefst 200.000 mensen naar luisterden. "We kregen zulke positieve reacties dat we ermee doorgaan. In het najaar van 2021 komt er een vervolg. Want eenzaamheid onder ouderen is helaas van alle tijden."

Workshop, podcast en literatuur

Naast radio start het station in het najaar van 2021 in vier Brabantse steden met podcastworkshops en een literair schrijfprogramma, speciaal voor de Radio Kras doelgroep. Twee professionele podcastmakers, Michiel van de Weerthof en Jozien Wijkhuijs, leren de deelnemers in vier lessen hoe ze een podcast kunnen ontwikkelen. Van het allereerste idee voor het onderwerp tot de technische afwerking van de podcast.

Financiering

Radio Kras is dit seizoen mogelijk dankzij bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, RCOAK, Dela Eindhoven, Cultuurfonds Eindhoven, Popup fonds ‘s-Hertogenbosch en een paar private investeerders. "We hebben een succesvolle formule te pakken," vertelt Van Pagée, "maar jammer genoeg zijn we nog afhankelijk van subsidies. Om te kunnen blijven uitzenden moeten we op zoek naar samenwerking met organisaties en instellingen. Momenteel werken we al samen met Vitalis, Park Zuiderhout, Thebe, Huis73 en Nieuwe Veste. Maar daar moeten nog partijen bij. We zijn hard op zoek naar donaties en investeringen, ook van particulieren. Daarvoor hebben we een Petje Af-campagne gestart. Zo kunnen mensen die ons een warm hart toedragen, ons steunen."

Oproep

"We zijn altijd op zoek naar verhalen," vertelt Van Pagée. "Bij ons mogen alle mensen meedoen en -denken. We zijn altijd op zoek naar levensverhalen, naar de muziekinteresse van luisteraars, naar hobby’s, meningen of … noem maar op. Gisteren sprak ik een dichter uit een woonzorgcentrum. Die komt binnenkort bij Radio Kras. Dat is het allerleukste. Mensen mogen meedoen en meedenken. Je hoeft niet uit Brabant te komen, want je kunt overal naar onze podcasts luisteren. Dus meld je aan en doe mee.". Aanmelden kan door te mailen naar contact@radiokras.nl.

Waar te beluisteren?

Radio Kras wordt wekelijks uitgezonden via lokale zenders in Den Bosch, Breda, Oss, Uden, Eindhoven en Tilburg. Je kunt ook hier alle afleveringen/podcasts van Radio Kras beluisteren.

Heb je een vraag of idee over kunst en ouderen? Aarzel niet om te mailen naar Ingrid Smit of naar Angela van Dijk van het LKCA. Zij hebben veel informatie en denken graag met je mee.