Naar hoofdinhoud Naar footer

Inzetten op bewegen in strijd tegen kwetsbaarheid

Gepubliceerd op: 28-04-2023

Hoe ouder we worden, hoe groter de kans op chronische aandoeningen, problemen met mobiliteit, het geheugen of dementie. Een opeenstapeling van lichamelijke, psychische of sociale problemen kan mensen kwetsbaar maken. Het RIVM definieert kwetsbare mensen als volgt: “volwassenen of senioren die moeite hebben om de regie over hun leven te voeren en daarmee hun zelfstandigheid te behouden”.

Kwetsbare ouderen doen een groot beroep op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de zorg. In 2020 waren er in Nederland  ongeveer 547.000 kwetsbare thuiswonende ouderen. Dat is 17% van het totaal aantal thuiswonende ouderen. Kwetsbaarheid kan zich op verschillende manieren uiten. Waar de één moeite heeft met boodschappen doen, wordt de ander vergeetachtig. Kwetsbaarheid is dus een breed begrip en wordt daarom onderverdeeld in vier domeinen:

  • fysiek: belemmeringen in het fysieke functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen en vermoeidheid;
  • cognitief: belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit;
  • sociaal: belemmeringen door eenzaamheid of verlies van sociale steun;
  • psychisch: belemmeringen door psychische aandoeningen zoals een depressie.

Daarnaast kan een toename in een of meerdere vormen van kwetsbaarheid bijdragen aan het versterken van gevoelens van eenzaamheid.

Welke rol kunnen sport en bewegen spelen bij kwetsbaarheid?

Het beperken van kwetsbaarheid en/of eenzaamheid draait om beter behoud van zelfredzaamheid. Zelfredzame volwassenen of ouderen doen minder snel een beroep op de omgeving om zelfstandig thuis te kunnen wonen. Bewegen heeft een positief en preventief effect op alle domeinen van kwetsbaarheid bij 60-plussers. Een 60-plusser die voldoende beweegt, heeft een lager risico om kwetsbaar te raken op alle vier de domeinen.

Sport- en beweegactiviteiten kunnen als middel worden ingezet om maatschappelijke trends rondom eenzaamheid en kwetsbaarheid aan te pakken. Samen sporten of bewegen is bij uitstek een manier om anderen te ontmoeten, om bij een groep te horen en te werken aan de eigen zelfredzaamheid.

Allesoversport.nl

Allesoversport.nl publiceerde een artikel over kwetsbaarheid en de rol die sport en bewegen kunnen spelen om kwetsbaarheid en eenzaamheid te verminderen of beperken. Beperk ook kwetsbaarheid en ga aan de slag met sport en bewegen.

Meer informatie

Deel deze pagina via: