Naar hoofdinhoud Naar footer

Ria van Loon

  • Woonplaats : Assen 
  • Geboortejaar: 1954 
  • Geboorteplaats: Sneek 

Was: Ik ben begonnen als fysiotherapeut in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Een fijn ziekenhuis om te werken en ik ben er dan ook tot mijn pensioen gebleven. Na 20 jaar werken als fysiotherapeut/manueel therapeut heb ik een opleiding management in de non profitsector gevolgd, en daarna gewerkt als manager (revalidatie, infectiepreventie, geestelijke verzorging, transmurale zorg en nog één en ander) en was ik lid van het managementteam. Daarbij kreeg ik ook allerlei zaken op het gebied van ouderenzorg in portefeuille, zoals het opzetten van de afdeling geriatrie en van een palliatief team en het behalen van het keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis. 

Is: Door mijn werk kreeg ik contact met de Denktank 60+ Noord en na mijn pensioen werd ik lid van deze groep. Van daaruit ben ik betrokken bij allerlei projecten en organisaties, onder andere op het gebied van ACP ( Advanced Care Planning), PGO (Persoonlijke gezondheidsomgeving) en onderwijs. En als tegenhanger ben ik lid van de Raad van Advies van Kids Casa (Kinderopvang).  Ik werk in het Drents Museum, voor stichting Vier het Leven, en ik ben bestuurslid van het Drents Kamerkoor. 

Waarom zit u in Raad van Ouderen? Om de stem van ouderen ook in Den Haag te laten horen! Liefst iets verder dan alleen voor VWS. Gevraagd en (misschien vooral) ongevraagd! De Raad is een mooie mix van ouderen met bestuurlijke en praktische ervaring en daardoor in staat goed te adviseren vanuit verschillende invalshoeken. Natuurlijk primair vanuit de leefwereld van ouderen, we hebben een  brede achterban die input levert voor onze adviezen. En ik leer er zelf veel van, het houdt me betrokken en scherp. Deze ‘derde levensfase’ (volgens het rapport van de RVS in 2020 2020) wil ik graag nog actief gebruiken! 

Wat hebt u al bereikt met de Raad van Ouderen? Het is lastig om te bepalen wat we precies bereiken met onze adviezen. We zien dat ze gebruikt worden, er wordt op gereageerd. Ik ben al blij als beleidsmakers door onze adviezen even meekijken door de bril van ouderen, en zich realiseren wat ouderen zelf belangrijk vinden. Maar het is wel een kwestie van een lange adem hebben. 

Wat zou u doen met 1 miljoen euro extra voor ouderen?  Een miljoen is niet zoveel voor de grijze golf die eraan komt. Maar zorgen dat ouderen digitaal goed aangesloten blijven en dat ondersteuning op dat gebied gemakkelijk bereikbaar is, vind ik erg belangrijk.

ria-van-loon-banner