Naar hoofdinhoud Naar footer

Anjo Geluk

  • Woonplaats: Steenwijk 
  • Geboortejaar: 1945 
  • Geboorteplaats: Velp (Gelderland) 

Was (beroep): Nadat ik 7 jaar A-verpleegkundige was geweest ben ik sociologie gaan studeren in Utrecht. Daarna heb ik een 20-tal boeken geschreven, en columns lesbrieven en artikelen. Mijn laatste boek was ‘Gezond zwanger worden’ over preconceptiezorg, samen met Eric Steegers van het Erasmus MC. Mijn werk heb ik altijd gecombineerd met bestuurswerk. Ik was ook lang mantelzorger. 

Is (wat doet u nu): Ik ben niet met pensioen gegaan, maar werk parttime aan nieuwe drukken, doe redacties voor anderen en wat er verder op mijn weg komt. Verder ben ik voorzitter van Denktank 60+ Noord en van daaruit betrokken bij allerlei netwerken en organisaties. ‘Onderwijs’ is één van de speerpunten is. Ik ben ook voorzitter van de Centrale Cliëntenraad van een brede zorggroep. Mijn man en ik hebben 5 kinderen en nu 10 kleinkinderen, die ik heel graag op de voet volg, ook nu oppassen niet meer nodig is. Kinderliteratuur is een hobby, net als textiele werkvormen en knutselen of een boom opzetten met de kleinkinderen. De combinatie jong en oud inspireert! 

Waarom zit u in Raad van Ouderen? Eigenlijk best een logische stap, omdat ik eerder ook al met de thema’s bezig was van de Raad van Ouderen en vond dat er wel een tandje bij kon. Het is ook een leerproces, samen met gemotiveerde andere ouderen een eigen en eigenwijze weg vinden en keuzes maken. Dat is spannend! 

Wat hebt u al bereikt met de Raad van Ouderen? Na een lange aanloop, kom ik onze adviezen en brieven steeds vaker tegen, worden we steeds meer een gesprekpartner. Ons gedachtegoed begint door te dringen. Doorgaan dus en flexibel zijn. 

Wat zou u doen met 1 miljoen euro extra voor ouderen? Er is door ouderen zelf nog heel veel te doen: op het gebied van preventie, het samen optrekken van jong en oud, diversiteit … Lang niet alles kost geld en veel kan nu ook al beter. De uitdaging: meer, beter en creatiever samenwerken, minder schotten en regels. Dan kan dat miljoen ingezet worden voor een vluchtelingenkamp.

Anjo%20Geluk-Bemelmans