Naar hoofdinhoud Naar footer

Signalenkaart vergeetachtigheid of dementie

Gepubliceerd op: 22-12-2020

Er is grote behoefte aan een duidelijk, eenvoudig middel om te herkennen of iemand vergeetachtig is of dementie heeft. En om hier passende ondersteuning voor te krijgen. Dit blijkt uit gesprekken met mantelzorgers en andere belangrijke personen in de omgeving van ouderen. Daarom is een signalenkaart ontwikkeld voor zorgprofessionals en mantelzorgers. Dit gebeurde in het project ‘Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie’.

Signalen dementie lastig te herkennen

Het is voor zorgprofessionals en mantelzorgers lastig te herkennen of iemand vergeetachtig is of dementie heeft. Dit geldt ook voor oudere migranten. De dementiezorg sluit vaak niet goed aan op de behoeften van deze ouderen en hun familie. De oudere migranten met dementie zijn niet goed in beeld bij zorginstellingen en welzijnsinstellingen. Vaak worden zij binnen de familie opgevangen en verzorgd, maar dit gaat niet altijd goed.   

Dementie op tijd herkennen met signalenkaart

Soms komen ouderen helemaal niet meer buiten. Dan worden ze letterlijk onzichtbaar en hierdoor krijgen ouderen geen passende zorg. Terwijl het belangrijk is om in een vroege fase te herkennen of iemand vergeetachtig is of dementie heeft. En om diegene daarin te ondersteunen. 

De nieuwe signalenkaart is ontwikkeld voor de Rotterdamse wijken Feijenoord en Delfshaven. Het hulpmiddel beschrijft op een eenvoudige manier de signalen van vergeetachtigheid en dementie. Daardoor kunnen professionals en mantelzorgers hierover met elkaar in gesprek. 

Project ‘Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie en hun familie’  

Oudere migranten met ernstige problemen aan het geheugen zijn vaak niet goed in beeld. Daarom is het Rotterdamse project ‘Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie en hun familie’ ontstaan. Er is nog veel onbekend over dementie bij families van migranten. Hierdoor wordt niet goed begrepen wanneer het gedrag van de oudere verandert. De familie wil het zelf oplossen en krijgt het hierdoor te zwaar. Zij vragen pas hulp wanneer het echt niet meer gaat.  

Ook sluit het aanbod van zorg en welzijn niet altijd goed aan op wat oudere migranten en hun familie willen. Daarom gaat het project over de vraag hoe je hulp eerder kan inzetten bij mensen die vergeetachtig zijn of dementie hebben. En hoe deze hulp aansluit bij de wensen en behoeften van deze oudere migranten en hun familie.  

Lees verder over het project op de website van Movisie: Rotterdamse aanpak migrantenouderen met vergeetachtigheid of dementie 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Infographic

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Movisie

Prijs

Gratis