Naar hoofdinhoud Naar footer

Meer leefplezier voor ouderen door app

Publicatiedatum

21-03-2019

Gerelateerde media:

Meer inzicht in de dingen die een oudere gelukkig maken en handvatten voor veranderingen in leefstijl: met de Leefplezierapp kunnen ouderen meer plezier en geluk ervaren. De app, ontwikkeld door Espria en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), is nu beschikbaar in de App Store en de Google Playstore.

De Leefplezierapp is wetenschappelijk gevalideerd en bevordert het algemeen welbevinden en de zelfredzaamheid van senioren. Gebruikers krijgen meer zicht op de dingen waar ze gelukkig van worden. Deze kennis draagt bij aan meer welbevinden en het streven naar zo lang mogelijke zelfstandigheid.

Wat maakt je gelukkig?

De app is gericht op 55+’ers. Zij houden 30 dagen een digitaal dagboek bij en beantwoorden elke dag een aantal vragen over wat zij de afgelopen dag gedaan hebben en hoe ze zich voelen. Hiermee krijgen ze inzicht in wat hen gelukkig maakt. Met deze persoonlijke resultaten kunnen ze zelf aan de slag of met iemand in hun omgeving, zoals een familielid of verzorgende.

Meer plezier in het leven door kleine aanpassingen

Gebruikers die de app testten, geven aan dat ze door het gebruik ervan hebben gezien dat kleine aanpassingen in de dagelijkse routine hen al gelukkiger maken. Anjo (72): ‘Je wordt je heel bewust van hoe je leven eruit ziet. Zelf stond ik er echt even bij stil als ik bijvoorbeeld een leuk kaartje van iemand kreeg.'

Maar ze ging ook bewust aan de slag met meer serieuze zaken: 'Zo ben ik slecht te been en loop op krukken, waardoor ik minder mobiel ben. Mijn partner moet zich daarom vaak aan mij aanpassen. Samen hebben we bekeken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Zo ondernemen we ook wel dingen apart, zodat hij de dingen kan doen die hij graag wil. We blijven in ieder geval niet alle dagen samen op de bank zitten!’

Geluk is persoonlijk

Bertus Jeronimus, onderzoeker van de RuG, vertelt: ‘Vaak zijn het simpele aanpassingen die er al voor zorgen dat je je fijner voelt. 55+´ers verplichten zich bijvoorbeeld vaak om te gaan sporten, omdat ze denken dat het gezond is en ze verwachten dat ze zich daardoor beter gaan voelen. Maar lang niet iedereen wordt gelukkig van sporten. Waar je gelukkig van wordt is namelijk voor iedereen verschillend. Door dit voor jezelf inzichtelijk te maken kun je hier wat aan doen, waardoor je je vaker fijner voelt'.

De Leefplezierapp is gratis te downloaden via www.leefplezier.nl en is beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

Meer informatie

Deel deze pagina via:

Soort

Apps

Taal

Nederlands