Naar hoofdinhoud Naar footer

Gesprekskaart: Ik wil veilig blijven fietsen

Publicatiedatum

24-11-2021

Je vindt onderaan deze pagina de tiende gesprekskaart 'Ik wil veilig blijven fietsen'. Een handig hulpmiddel om over dit onderwerp in gesprek te gaan. Ook vind je op deze pagina direct een aantal tips die je kunnen helpen. Al deze middelen zijn voortgekomen uit de BeterOud-werkplaats Veilige mobiliteit.

Kaart 10: 'Ik wil veilig blijven fietsen'

  • Tip 1: Vraag een ergotherapeut naar mogelijke aanpassingen aan de fiets, zoals een lage instap, achteruitkijkspiegel of driewielfiets, of naar speciale fietsen zoals een driewielfiets of elektrische fiets.
  • Tip 2: Oriënteer je ook eens op andere vervoersmiddelen dan de fiets, zoals een scootmobiel of rollator. Wat zou je willen uitproberen?
  • Tip 3: Zeker als je lang niet hebt gefietst, is de stap naar een aangepaste fiets heel groot. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een scootmobiel. Als je lang niet hebt deelgenomen aan het verkeer, kan het zijn dat je ongemak of spanning ervaart om gebruik te maken van een scootmobiel. Je kunt in dat geval een ergotherapeut vragen om met je mee te kijken.
  • Tip 4: Met de FietsFit oefeningen van Doortrappen train je jouw coördinatie, spierkracht, lenigheid van nek en schouder, reactievermogen en uithoudingsvermogen. Zo kun je langer veilig blijven fietsen. Je kunt de FietsFit oefeningen allemaal thuis uitvoeren, op een tijdstip dat je uitkomt.
  • Tip 5: Lees hier over je rechten en plichten wanneer je als fietser deelneemt aan het verkeer: https://www.fietsersbond.nl/ons-werk/wetten-en-regels/
  • Tip 6: Bekijk hier de Veilig Fietsen tips van Doortrappen.
  • Tip 7: Op de volgende pagina vind je informatie over het gebruik van een fietshelm: https://amazingerasmusmc.nl/biomedisch/fietshelm-voorkomt-7500-gevallen-van-hoofd-en-hersenletsel-per-jaar
  • Tip 8: Als fietsen niet meer mogelijk is, zijn er nog veel andere mogelijkheden voor vervoer. Informatie hierover en testen van deze alternatieven zijn hier te vinden. Dit is een beknopt overzicht, kijk voor het lokale aanbod in de buurtkrant, de sociale kaart van uw woonplaats of bij de gemeente.

Ga je liever het gesprek aan? Download dan de Gesprekskaart en de handleiding hieronder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands