Naar hoofdinhoud Naar footer

De film Elza nodigt uit om met je collega’s te reflecteren

Gepubliceerd op: 03-03-2020

Samenvatting

Wijkverpleegkundigen nemen ook hun persoonlijke verhaal mee als ze bij cliënten thuiskomen. Soms kan dat een goede relatie en nabijheid met hun cliënten in de weg staan. De film Elza geeft daar inzicht in en nodigt uit tot een gesprek.

YouTube video thumbnail

‘Met deze film willen we laten zien dat zelfreflectie belangrijk is voor zorgprofessionals,’ vertelt Vilans-adviseur Rinske Boomstra. ‘Zelfreflectie betekent stilstaan bij hoe je werkt. Je neemt de tijd om eerlijk naar je eigen gedrag te kijken. Denk daarbij terug aan hoe je de zaken hebt aangepakt, waarom je dat zo hebt gedaan en wat je anders zou kunnen doen. Daarnaast kan een situatie met een cliënt iets persoonlijks triggeren,  waardoor je niet reageert zoals je eigenlijk zou willen reageren. Door hier samen met je collega’s over te praten, krijg je hier meer inzicht in wat de relatie met je cliënt weer ten goede komt. De film Elza helpt om dit gesprek op gang te brengen.’ 

Waar gaat Elza over? 

De film gaat over Elza, een wijkverpleegkundige, en haar cliënt Grace, een oudere dame met dementie. Grace zegt tegen haar: ‘Je bent te dik!’ Elza probeert beleefd te blijven, maar dat is niet makkelijk. Zeker als Grace doorgaat, ‘Dik, dik, te zwaar’, voelt Elza zich persoonlijk geraakt. En schiet ze uit haar slof. Als Elza later met haar partner hierover praat, suggereert hij dat Elza zich het zo aantrekt omdat Elza door Grace aan haar eigen moeder moet denken. 

Herkenning

‘De film laat zien dat je je eigen leefwereld meeneemt,’ vertelt regisseur Hans Lein. ‘Ik heb de film aan verschillende wijkverpleegkundigen laten zien die dat herkenden. De scènes zijn wel aangescherpt om het punt goed over te kunnen brengen. Het is wat dat betreft echt een plotgedreven kort verhaal. Wat ik mooi vind is dat er ook een scène thuis is. Juist ook thuis kun je je verhaal kwijt als je worstelt met een cliënt. Een partner kan hiervoor een mooie spiegel bieden.’ 

De film heeft inleiding nodig 

De film is openbaar en iedereen kan die dus gewoon laten zien,’ vertelt Vilans-adviseur Chantal Zuizewind. ‘Maar het verhaal heeft wel wat inleiding nodig. Om de film goed te laten werken geven we de volgende tips: 

Hoe kun je de film Elza goed inzetten?

  1. Bereid je goed voor. Bekijk de film eerst zelf en bedenk wat je wilt bereiken als je de film aan je collega’s laat zien. Als je een open gesprek op gang wilt brengen, is het bijvoorbeeld belangrijk om voor voldoende tijd te zorgen en na te denken over welke vragen je zou kunnen stellen.
  2. Vertel van tevoren dat de film de situatie expres wat sterker en scherper neerzet om te prikkelen tot een gesprek. Het is dus geen realistische weergave van de werkelijkheid. Zo voorkom je dat er later een gesprek op gang komt of de situatie realistisch is of dat mensen zeggen: dat zou ik echt nooit zo doen!  Als mensen toch emotioneel reageren, kan ook dat onderwerp van gesprek zijn. Maar dat is niet het doel van de film. 
  3. Zet de film regelmatig stop op momenten en stel vragen. Bijvoorbeeld: wat zie je hier gebeuren? Kom je dit zelf wel eens tegen? Wat vind je daar dan lastig aan? Wat helpt je daarin? 
  4. Zorg voor een veilige sfeer waarin mensen zich open durven te stellen.  Zo kun je van tevoren afspreken dat iemand na de film iets vertelt over een situatie waar zij zelf ook persoonlijk geraakt werd door een cliënt, waardoor ze anders reageerde dan ze had gewild. Dan zijn anderen ook sneller geneigd om zich kwetsbaar op te stellen.

Bekijk de film Elza bovenaan de pagina.

Deel deze pagina via:

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Prijs

Gratis