Naar hoofdinhoud Naar footer

6 voorwaarden voor goede samenwerking wijkteam en huisarts

Publicatiedatum

18-03-2019

Samenvatting

Het wijkteam is voor veel huisartsen een nieuwe 'partij' waar ze mee te maken krijgen. Deze nieuwe structuur moet opnieuw zijn waarde bewijzen. Uit gesprekken met wijkteamleden en huisartsen heeft Vilans de volgende 6 voorwaarden voor een optimale samenwerking vastgesteld.

1. Maak kennis met elkaar

Eerste voorwaarde is dat je elkaar kent en weet waarvoor je elkaar kunt betrekken, daarna pas komt een samenwerking tot stand.

2. Zorg voor duidelijke afspraken

Maak duidelijke werkafspraken, zodat voor de huisarts duidelijk is wanneer hij contact met het wijkteam kan opnemen en andersom. Communicatie is hierbij het toverwoord.

3. Zorg voor terugkoppeling

Koppel terug na een verwijzing of contact. De huisarts wil graag weten hoe het gaat met 'zijn' patiënt na een interventie, welke zorg is ingezet en hoe het verloopt.

4. Maak binnen wijkteam 1 persoon aanspreekpunt voor huisarts

Zorg voor een vaste contactpersoon in het wijkteam voor de huisarts, zodat hij weet wie van het wijkteam hij kan benaderen. Uiteraard kan er op casusniveau contact zijn met een ander wijkteamlid.

5. Zorg voor korte lijnen

Maak ook fysiek korte lijnen. Lokaliseer het wijkteam in of nabij een eerstelijnspraktijk of gezondheidscentrum. Korte lijnen maken het voor zowel huisarts als wijkteam gemakkelijker, maar ook voor de inwoner is het prettig als de overgang naar een andere zorgverlener gemakkelijk en laagdrempelig verloopt.

6. Organiseer gesprek tussen inwoner, huisarts en buurtteamlid

De gemeente Utrecht heeft positieve ervaringen met het 3-gesprek: inwoner, huisarts, en buurtteamlid zitten om tafel en delen de problemen die er spelen op de verschillende domeinen, wie betrokken is en hoe de verschillende domeinen zich tot elkaar verhouden. Dat geeft inzicht voor zowel inwoner als hulpverlener.

Infographic - Samenwerking specialisten en sociale wijkteams

Deze 6 voorwaarden komen uit de tweede infographic over de juiste professional op het juiste moment (Infographic pecialisten sociale wijkteams, zie Downloads). Daarin staan verschillende samenwerkingsvormen tussen specialisten en sociale wijkteams beschreven en de ervaringen hiermee in de praktijk. In de eerste infographic (pdf) geeft Vilans een korte beschrijving van de verschillende samenwerkingsvormen met mogelijke voor- en nadelen.

Wat zijn jouw voorwaarden?

Wat zijn jouw ervaringen? Heb jij nog aanvullingen op deze 6 voorwaarden of tips? Klik hieronder op 'Reageer' en deel ze!

Verder lezen

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Infographic

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans