Naar hoofdinhoud Naar footer

Oefengids spier- en botversterkende activiteiten

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Het doen van spier- en botversterkende activiteiten is een belangrijk onderdeel van de beweegrichtlijnen. Maar wat houden die activiteiten precies in? En hoe doe je spier- en botversterkende activiteiten? Speciaal voor zorgprofessionals die anderen helpen meer te bewegen ontwikkelde Kenniscentrum Sport & Bewegen de Oefengids spier- en botversterkende activiteiten. De oefengids geeft inzicht in wat spier- en botversterkende activiteiten zijn en biedt praktische oefeningen om mee aan de slag te gaan.

Beweegrichtlijnen

YouTube video thumbnail

De Nederlandse beweegrichtlijnen (opgesteld door de Gezondheidsraad in 2017) adviseren volwassenen minimaal 150 minuten in de week matig intensief te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, stevig wandelen en stevig fietsen. Volgens de richtlijnen vul je dit aan met tenminste 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Ouderen moeten deze activiteiten aanvullen met balansoefeningen. 

Oefengids met praktische voorbeelden

Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft de Oefengids spier- en botversterkende activiteiten ontwikkeld om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte aan duidelijke uitleg. Met de praktische informatie en praktijkvoorbeelden uit de gids kunnen professionals aan de slag om anderen te helpen om meer te bewegen en te voldoen aan de beweegrichtlijnen. De gids is te gebruiken door onder andere leefstijlcoaches, eerstelijns zorgprofessionals en buurtsportcoaches. De gids voorziet in informatie over wat deze activiteiten precies zijn en geeft per lichaamsdeel praktische en laagdrempelige oefeningen. Daarom zijn de activiteiten erg geschikt voor ouderen die willen starten met het versterken van hun spieren en botten.  

Meer informatie

Deel deze pagina via: