Naar hoofdinhoud Naar footer

Contact of vragen?

Rinske Boomstra
Agora

Neem contact op

Zingeving

Gepubliceerd op: 08-09-2023

Zingeving gaat over wat je leven zin geeft. Het gaat over de betekenis die we aan gebeurtenissen geven. Wat je leven echt de moeite waard maakt.

Er zijn verschillende soorten zingeving. Alledaagse zingeving kan gaan om het vieren van een verjaardag. Expliciete zingeving gaat over levensvragen, zoals: ‘Wat maakt het leven de moeite waard om geleefd te worden?’ Het gaat ook om het idee dat ouderen het gevoel hebben nog te kunnen bijdragen aan de maatschappij.  

Oudere mensen dit gevoel geven kan door een zinvolle dagbesteding aan te bieden als ze hier behoefte aan hebben. Een zinvolle dagbesteding kan je bereiken door ouderen aan te spreken op hun passie of hun werkverleden. Of door oudere mensen een rol te geven en aan te moedigen tot meedoen. 

Zingeving en levensvragen 

Levensvragen hebben overeenkomsten met spiritualiteit, levensbeschouwing, inspiratie en waarden. Het is belangrijk levensvragen te bespreken; met de oudere persoon zelf, maar ook met familie, vrienden en medebewoners. Daarvoor is tijd en oprechte aandacht nodig.  

Hoe doe je dat als zorgprofessional? 

Door de hoge werkdruk in de ouderenzorg komen professionals onvoldoende aan het thema levensvragen toe. Ook weten veel professionals niet precies hoe ze aandacht kunnen geven aan de levens(einde)vragen van ouderen. Zo kunnen professionals denken dat het veel tijd kost om aandacht te hebben voor deze vragen.  

Gelukkig groeit het aantal (getrainde) vrijwilligers dat op dit vlak actief is. Bovendien zijn er handige hulpmiddelen beschikbaar die zingevingsgesprekken op gang helpen. Op deze pagina vind je hier een aantal voorbeelden en tools voor.  

Meer informatie