Naar hoofdinhoud Naar footer

Zingevingsgroep, waar meepraten belangrijk is en je mening er toe doet

De Zingevingsgroep is een groep waarin ouderen persoonlijke, ethische en maatschappelijke onderwerpen met elkaar bespreken. Levensbeëindiging, eigen regie, verlies en rouw, wat is er na de dood? Het gaat erg over de vraag achter de vraag. De Zingevingsgroep is een initiatief van Stichting HOZO in Hillegom.

Voor welke professionals

  • welzijnsmedewerkers
  • dagbestedingcoaches
  • pastoraal werkers

Voor welke ouderen

  • verschillende doelgroepen

Hoe het werkt

De groep wordt geleid door een welzijnsmedewerker/dagbestedingscoach op HBO niveau en de pastoraal werker. Deelnemers komen op uitnodiging. De bijeenkomsten zijn 1 keer per maand, met een groepsgrootte van 10 personen en vinden plaats in een huiselijke, open en veilige sfeer plaats. Deelnemers kunnen zelf onderwerpen aandragen. Na een welkomstwoord worden de onderwerpen besproken. Deelnemers worden benaderd om actief deel te nemen aan het gesprek.

Wat het oplevert

In de uitslag van de CQ score, afgenomen in 2016, komt naar voren dat men in stijgende mate een zinvolle dagbesteding ervaart. Men vindt de bejegening ook toegenomen. Een conclusie kan zijn; omdat men tijdens de zingeving zich serieus genomen en op waarde benaderd voelt, de ervaren bejegening toegenomen is.

Deelnemers spreken elkaar ook op andere momenten, zoals tijdens koffiemomenten voor of na de bijeenkomsten: wat vond men er van? Hoe is de bijeenkomst verlopen? Omdat men het heeft over de bijeenkomsten, raken andere cliënten geïnteresseerd.

Deel deze pagina via: