Naar hoofdinhoud Naar footer

Project Houd ouderen op de been

Er zijn verschillende manieren om informatie te delen over valpreventie. In project 'Houd ouderen op de been' worden valpreventieprogramma's voor ouderen geïmplementeerd. Hoe vergroot dit project de aandacht rondom het thema vallen, wat gebeurt er al en wat kunnen we verwachten in 2018? Twee betrokkenen van het project 'Houd ouderen op de been' Nathalie van der Velde en Lotte Barmentloo vertellen er meer over.

Het project 'Houd ouderen op de been' werkt vanuit de visie van ouderen en via een wijkgerichte aanpak, in samenwerking een samenwerking tussen ouderenorganisaties, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten, huisartsen, vrijwilligers en ouderen zelf.

Sportieve activiteit

Zodra je de zichtbaarheid in de wijk vergroot, kun je mooie resultaten boeken. Zo was 'Houd ouderen op de been' aanwezig in Breda tijdens de ochtendwandelingen van Stichting Nordic Walking. Het team gaf een korte uitleg over hoe je vallen kunt voorkomen en er werden gezamenlijk een aantal balans- en kracht oefeningen uit 'Senior-Stap' gedaan. Wandelen met stokken, zoals bij Nordic Walking is een goede sportieve bezigheid voor veel ouderen. Aanwezigen noemden een aantal voordelen:

  • Stokken geven net een beetje extra houvast, bijvoorbeeld bij een wandeling in het bos.
  • Beweegactiviteit in de buitenlucht
  • Je neemt je hele lijf mee 'doordat je met stokken loopt, zwaai je ook met je armen mee'
  • Je kan aansluiten bij verschillende wandelgroepen, naar eigen tempo
  • Oefeningen, zoals de warming-up en cooling-down horen er ook bij
  • Je doet deze activiteit in groepsverband en bent niet afhankelijk van één wandelmaatje
  • Na afloop kun je een kopje koffie drinken (er zijn altijd voldoende mensen om een praatje te maken)

Netwerkbijeenkomst

In de wijken Hoge Vucht, Princenhage en Tuinzigt worden al netwerkbijeenkomst gegeven door 'Houd ouderen op de been'. In november 2017 is hier de wijk Prinsenbeek aan toegevoegd. Zowel professionals, thuiszorgorganisaties, ergo- en fysiotherapeuten en vrijwilligers waren hierbij aanwezig. Op zo een netwerkbijeenkomst wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn op het gebied van valpreventie. In Prinsenbeek is ervoor gekozen dat deelnemers uit een divers aanbod van valpreventie-interventies kunnen kiezen. Dit houdt in dat we de deelnemers uit een divers aanbod van valpreventie-interventies laten kiezen. Al deze valpreventie-interventies worden door de zorgprofessionals die in Prinsenbeek werken aangeboden.

Werving van senioren voor Senior Stap-programma

Tot en met maart 2018 wordt het Senior Stap-programma Breda-breed aangeboden. Dit valt onder het ZonMw / NPO-deel van 'Houd ouderen op de Been'. De werving is op twee manieren geregeld, namelijk middels inzet van lokale wijkteams van thuiszorgorganisaties. Ze verspreiden wervingsbrieven en retourenenveloppen onder hun klanten. Daarnaast doen zij onderzoek naar de valhistorie en mobiliteit van hun klanten in Breda. Dit project heet 'Surplus' en bestond uit een vragenlijst en een wervingsbrief van ‘Houd Ouderen op de Been.'

Community Project in de huisartsenpraktijk

Van januari tot en met maart 2018 gingen derdejaars geneeskundestudenten van het Erasmus MC voor het onderwijsthema ‘Arts en Volksgezondheid’ aan de slag gaan met een ‘Community Project’. In het communityproject analyseren studenten een actueel volksgezondheid- of gezondheidszorgvraagstuk uit de praktijk. Dit project moet op drie manieren een bijdrage leveren, namelijk: kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van de gezondheidszorg.

De studenten deden in dit project, ‘Huisarts in the Picture: welke rol kan de huisarts spelen bij valpreventie’, onderzoek naar de behoefte van de huisarts omtrent valpreventie. Hierbij werden verschillende onderdelen onderzocht, namelijk:

  • of huisartsen behoefte hebben ouderen structureel te screenen op vallen
  • wat zij dan hiervoor nodig zouden hebben
  • wat zij nodig hebben om ouderen te verwijzen naar valpreventieprogramma’s

Het doel is een hulpmiddel te ontwikkelen om het adviseren over valpreventie en het verwijzen van ouderen naar valpreventie-activiteiten makkelijker te maken.

Lees meer over valpreventie:

Downloads

Deel deze pagina via: