Naar hoofdinhoud Naar footer

Levensles enthousiasmeert jongeren voor ouderenzorg

Onder de vlag van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) zijn er 9 regionale inspiratie- en kennisdagen onder de noemer Levensles georganiseerd. Studenten Zorg & Welzijn worden uitgedaagd om met een frisse blik naar ouderen te kijken en na te denken over hoe de zorg voor ouderen beter kan. Opleidingen kunnen nieuwe onderwijsideeën toevoegen en ervaringen delen op de website www.iklevensles.nl.

Voor welke professionals

  • docenten
  • zorgprofessionals
  • onderwijsinstellingen
  • zorginstellingen

Voor wie

  • jongeren en ouderen

Hoe het werkt

Voor de Levenslessen gaan de studenten (mbo/hbo) op onderzoek uit en komen ze in contact met ouderen. Ze presenteren hun ideeën aan een publiek van ouderen, professionals en ervaringsdeskundigen. Ook worden ze gestimuleerd om deze ideeën in de praktijk uit te voeren. Door deze ontmoetingen raken ze met elkaar in gesprek en kunnen ze zich verdiepen in elkaars leefwereld. Dit wordt ook zichtbaar in de fotoreportage die gemaakt is van jonge en oude rolmodellen die laten zien hoe leuk werken met ouderen is! 

Wat het oplevert

De ontmoetingen tussen jonge mensen en ouderen dragen bij aan meer begrip en een betere verstandhouding tussen generaties. Studenten verdiepen zich in de belevingswereld van ouderen en leren ‘omdenken’. Initiatiefnemers bouwen een netwerk op, ontvangen ideeën voor vernieuwing van de ouderenzorg en kunnen inspelen op de behoeftes uit de praktijk. Door Levensles kunnen zorg- en opleidingsinstanties peilen hoe de kennis en ervaring van studenten aansluit bij de vraag van (toekomstige) ouderen.

Vervolg

De initiatiefnemers - Vereniging Het Zonnehuis en Leyden Academy - stimuleren ROC’s Zorg & Welzijn met het ontwikkelen van een keuzedeel ‘Levensles’ om jonge mensen in contact te brengen met hun toekomstige werkveld. Dit is een ontwikkeltraject dat nog wel enige tijd in beslag neemt. In de tussentijd worden praktijkgerichte projecten aangejaagd, zoals verhalen ophalen bij mensen met dementie die nog thuis wonen. Derdejaars studenten Verzorging van ROCTOP zijn op bezoek geweest en hebben interviews gehouden. Na afloop hebben twee klassen hun ervaringen gepresenteerd aan elkaar en zijn de verhalen opgenomen in de Dementieverhalenbank. Een ander bijzonder voorbeeld zijn  de zorgvisites onder leiding van Dames THe. Docenten en studenten gaan op zoek naar het thuisgevoel in zorgorganisaties en schrijven hierover een recensie. Meer ideeën zijn te vinden op www.iklevensles.nl. Hier kunnen ook nieuwe initiatieven worden aangemeld.

Deel deze pagina via: