Toon zoekbalkToon menu

Participatie

Onderzoek naar gevolgen van afscheid nemen op afstand tijdens coronacrisis 12/06/2020

De coronacrisis zet de zorg onder grote druk. Dat geldt in het bijzonder voor zorg in de laatste levensfase. Mensen moeten afscheid nemen op afstand van iemand die hen lief is. Wat hiervan de gevolgen zijn voor betrokkenen? Stichting PALZON startte een groot onderzoek.

Afscheid nemen op afstand  

Op de Intensive Care, op corona-afdelingen in ziekenhuizen en zeker ook in de langdurige zorg, waar patiënt, familie en zorgverlener elkaar soms al lang kennen, druist de manier waarop men nu afscheid van elkaar moet nemen in tegen ieders wensen en gevoelens. 'Mensen staan helemaal ingepakt aan het bed. Door een mondkapje is een gezichtsuitdrukking niet zichtbaar', zegt Prof. Dr. Agnes van der Heide, hoogleraar Zorg en Besluitvorming in de Laatste Levensfase in het Erasmus MC.

'We hebben aanwijzingen dat dat het afscheid nemen extra moeilijk maakt. Niet alleen voor naasten, maar ook voor zorgverleners.'

Wat de gevolgen hiervan zijn voor betrokkenen weten we niet. Hoe kijken mensen terug op deze fase? Hoe beïnvloedt dat hun leven, hun welzijn en gezondheid op langere termijn? Wat zijn de gevolgen voor de samenleving, de volksgezondheid?  

Onderzoek naar de gevolgen 

Namens Stichting PALZON wordt gekeken naar de ervaringen van nabestaanden én zorgverleners van patiënten die tijdens deze crisis zijn overleden. Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Erasmus MC, Amsterdam UMC, Utrecht UMC en Hogeschool Rotterdam. Dit onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Van Der Heide.

Om te kunnen begrijpen wat afscheid nemen op afstand betekent, is het belangrijk na te gaan hoe mensen deze situatie ervaren en wat het met ze doet. De onderzoekers verzamelen daarom ervaringen van nabestaanden en ook ervaringen van zorgverleners (zoals artsen, verpleegkundigen en verzorgenden, psychologen en vrijwilligers) die betrokken waren bij de zorg in de laatste levensfase. Uiteindelijk willen onderzoekers beter weten hoe we mensen kunnen helpen bij latere problemen.  

Oproep: deel uw ervaringen

Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen rondom de gevolgen van het afscheid nemen op afstand hebben we uw hulp nodig. Wij doen een oproep aan u om uw ervaring met de onderzoekers te delen via een korte vragenlijst. Medewerkers die vanaf 1 maart 2020 betrokken zijn geweest bij het overlijden van een patiënt of zelf een familielid hebben verloren kunnen de vragenlijst invullen. 
De patiënt hoeft niet aan COVID-19 te zijn overleden.

Bent u een naaste van iemand die overleden is?
Vul vragenlijst naasten in

Bent u een zorgverlener?
Vul vragenlijst zorgverleners in

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.beteroud.nl]