Naar hoofdinhoud

Podcast over Roze theekan-methodiek

Een directe benadering, oprechte belangstelling, laagdrempeligheid en betekenisvolle ontmoetingen. Dat zijn de kenmerken van de Roze theekan-methodiek, een methode om op straat met ouderen in gesprek te gaan.

‘Gewapend’ met een roze theekan ging Daphne Broere (coördinator Humanitas, programmamedewerker Samen Ouder Worden) in de Alkmaarse wijk Daalmeer de straat op om met ouderen het gesprek aan te knopen. De resultaten mogen er zijn, vertelt ze in een podcast. Ouderen kwamen weer in contact met hun omgeving, praktische drempels werden weggenomen en ouderen ervaarden ook meer zingeving door contact of vrijwillige inzet.

Luister de podcast hier 

Outreachend

De Roze Theekan methodiek is een outreachende werkwijze met veel kenmerken uit het straathoekwerk. Ouderen werden op straat aangesproken om het gesprek aan te gaan over hoe het is om ouder te worden in de wijk. Op basis van oprechte belangstelling en gekaderd door een aantal eenvoudige instrumenten ontstonden er betekenisvolle ontmoetingen, waarin ouderen veel vertelden over hun leven, wensen en zorgen.

Eenzaamheid

In veel van de gesprekken bleek eenzaamheid een belangrijk thema. Met de ouderen werd onderzocht wat ze eraan probeerden te doen, wat ze konden doen voor een ander en of er obstakels waren om te doen wat ze eigenlijk wilden. Indien mogelijk werden ouderen vervolgens geholpen om obstakels te overwinnen. Meer complexe vragen die uit de gesprekken tevoorschijn kwamen werden waar mogelijk gekoppeld aan de hulpverlening.

Met de methodiek worden ook ouderen bereikt die op andere manieren vaak buiten beeld blijven.

Meer weten?

Teruglezen hoe je in jouw omgeving de Roze theekan-aanpak ook kan inzetten? Download dan de methodiek hieronder. De aanpak is uitgewerkt in onder andere doelgroep, doelen, effecten en instrumenten. 

Downloads

Deel via