Naar hoofdinhoud Naar footer

Podcast over Roze theekan-methodiek

Direct contact, echte interesse, makkelijk om te doen en waardevolle ontmoetingen. Dat zijn de kenmerken van de Roze theekan-methodiek. Dit is een methode om op straat met ouderen in gesprek te gaan.

Met een roze theekan ging Daphne Broere in Alkmaar de straat op. Dit deed zij in de wijk Daalmeer, om met ouderen het gesprek aan te gaan. ‘De resultaten mogen er zijn’, vertelt ze in een podcast. Wat waren deze resultaten? 

  • Ouderen kwamen weer in contact met hun omgeving. 
  • De praktische drempels werden weggenomen. 
  • Ouderen ervaarden ook meer zingeving, door contact of vrijwillige inzet.  

Daphne Broere is coördinator bij Humanitas en werkt mee aan het programma ‘Samen Ouder Worden’. Luister hier de podcast met Daphne: ‘Eenzaamheid en de Roze Theekan-aanpak’ 

Naar de mensen toe 

De Roze Theekan-aanpak is een manier van werken die lijkt op straathoekwerk. Mensen gingen naar de ouderen toe en zij werden op straat aangesproken. Er werd aan de ouderen gevraagd hoe het is om ouder te worden in de wijk. Dit gebeurde met echte interesse en met een aantal eenvoudige hulpmiddelen. Hierdoor ontstonden er waardevolle ontmoetingen, waarin ouderen veel vertelden over hun leven, wensen en zorgen. 

Eenzaamheid  

In veel van de gesprekken bleek eenzaamheid een belangrijk thema. Met de ouderen werden de volgende vragen onderzocht:  

  • Wat probeerden ouderen aan de eenzaamheid te doen?  
  • Wat konden ouderen doen voor een ander?  
  • Welke dingen stonden in de weg om te doen wat ze eigenlijk wilden? 

Wanneer het mogelijk was, werden ouderen daarna geholpen om deze problemen aan te pakken. Ook kwamen er moeilijke vragen in de gesprekken naar voren. Als het mogelijk was, werden deze vragen gekoppeld aan de hulpverlening. Daarnaast werden met deze methode ook ouderen bereikt die op een andere manier vaak buiten beeld blijven. 

Meer weten?  

Teruglezen hoe je in jouw omgeving de Roze theekan-aanpak kan inzetten? Download dan de methodiek hieronder. De aanpak is onder andere uitgewerkt in doelgroep, doelen, effecten en instrumenten.  

Downloads

Deel deze pagina via: