Naar hoofdinhoud Naar footer

Wandelen alleen is niet voldoende!

Sinds de coronapandemie wandelen er meer mensen in Nederland. Deze informatie komt uit de wandelmonitor van 2021. Dit is een onderzoek van Wandelnet bij Nederlanders van 16 jaar en ouder. Daarin gaf 66% van de mensen aan dat zij meer wandelen dan vóór corona.

Dat wandelen populair is, blijkt ook uit het aantal beschikbare wandelapps. Bijvoorbeeld Ommetje, Klompenpaden en IVN-routes. De app ‘Alle bankjes’ geeft zelfs informatie over bankjes of picknicktafels in de buurt. En het voordeel is: wandelen kan altijd en overal. Maar wandelen alleen is niet genoeg, zeker niet voor senioren!  

Beweegrichtlijnen Gezondheidsraad  

Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van bewegen op gezondheid. Met deze informatie heeft de Gezondheidsraad een aantal richtlijnen voor beweging gemaakt. In deze richtlijnen maken ze verschil tussen verschillende vormen van bewegen:   

  • matig intensieve inspanning;   
  • activiteiten die de botten en spieren versterken;  
  • balansoefeningen.  

Hieronder vind je meer informatie over de drie verschillende vormen van bewegen.   

Matig intensieve inspanning  

Bij deze activiteiten gaat de hartslag omhoog en versnelt de ademhaling. Dit zorgt voor een goede conditie van de hartvaten, bloedvaten, longen en spieren. Naast stevig wandelen, kun je hierbij bijvoorbeeld denken aan fietsen.  

Activiteiten die de botten en spieren versterken  

Het is belangrijk om 2 keer per week, 20 minuten lang activiteiten te doen die de botten en spieren versterken. Dit zorgt voor behoud en verbetering van kracht en coördinatie. In de video hieronder legt Luc van Loon (Maastricht University) uit waarom het behouden van spierkracht belangrijk is om gezond oud te worden.   

Je kunt speciale krachtoefeningen doen, maar ook een sport waarbij je moet rennen en springen. Deze sporten versterken ook de spieren. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, voetballen, tennissen of fitnessen.  

Balansoefeningen  

Deze oefeningen helpen de balans van het lichaam te verbeteren. Bijvoorbeeld als je staat of beweegt. Denk aan op één been staan of voet voor voet over een lijn lopen. Maar bijvoorbeeld ook een voorwerp van de grond pakken of opstaan uit een stoel.  

Beweeg op verschillende manieren   

Het is voor 65-plussers erg belangrijk om verschillende vormen van bewegen naast elkaar te doen. Alleen wandelen is dus niet genoeg om de spieren te versterken. Probeer als het mogelijk is om verschillende vormen van bewegen te combineren. Bijvoorbeeld door na een wandeling of fietstochtje thuis nog een paar oefeningen te doen.   

Het helpt ook om op vaste momenten in de week de oefeningen te doen. Hiermee maak je van bewegen een gewoonte. Bijvoorbeeld om te bewegen voor de televisie of meteen na het opstaan. Of door samen met de buurvrouw te bewegen, voordat je gaat koffiedrinken.    

Meer tips over bewegen  

Deel deze pagina via: