Naar hoofdinhoud Naar footer

Terugkijken – Doortrappenweek voor professionals

Eind oktober vond de Doortrappenweek plaats: een week vol webinars, inspiratie en plezier. Doortrappen is een verkeersveiligheids- en fietsstimuleringsprogramma binnen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het programma richt zich op ouderen en probeert middels gedragsinterventies en bewustwordingscampagnes ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen.

In korte uitzendingen van 35 minuten kwam iedere dag een ander thema voorbij rondom Doortrappen. Politiek, gezondheid, de verhalen van echte Doortrappers, de wetenschap rond fietsinnovatie en Doortrappen in de lokale praktijk.

  • Bekijk de filmpjes terug

Doordat ons landelijke congres dit jaar geen doorgang kon vinden, zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. Maar hoe zorg je ervoor dat je toch ervaringen en kennis kan delen op afstand, op een leuke en positieve manier? Een digitale webinarweek bood de uitkomst. Met een chat en een prikbord, zodat er ook digitaal kon worden genetwerkt, en een muzikaal intermezzo in de vorm van fietsliedjes. 

Vijf dagen lang gingen de deelnemers met elkaar in gesprek in de chat. Het was mooi om te zien hoe de verschillende hoeken van Doortrappen online samen kwamen. Ons netwerk bestaat namelijk uit veel verschillende partners: de ambtenaren verkeersveiligheid, welzijn of sport die Doortrappen voorbereiden op gemeentelijk en provinciaal niveau, de buurtsportcoaches en beweeginstructeurs die ervoor zorgen dat ouderen fit en actief blijven, maar ook zorgprofessionals zoals de fysiotherapeut of ergotherapeut, die direct in contact staan met de ouderen en merken hoe het ouder worden het fietsen ook moeilijker kunnen maken. Daarnaast ondervinden de fietsclubs en fietsmaatjes door het hele land de sociale voordelen van het blijven fietsen. Het praatje en het genieten van de natuur staat bij veel ouderen bovenaan de lijst van redenen om te blijven Doortrappen.

Nu de Doortrappenweek voorbij is, betekent dat niet dat het kennisdelen stopt. Het grote voordeel van een online congres is dat je ook na afloop verder kan gaan met het delen van inspiratie en voorbeelden. Op onze website zijn alle webinars terug te zien. 

Dus heeft fietsveiligheid van senioren hoge prioriteit in het beleid van jouw gemeente of provincie? Werk jij met ouderen en wil je meer weten over fietsen als middel om mobiel en zelfstandig te blijven? Of stap je zelf graag op de fiets en ben je benieuwd naar de wereld van fietsstimulering en verkeersveiligheid? Al 300 mensen gingen je voor, dus kijk snel de webinars terug via Doortrappen.nl

Deel deze pagina via: